« Hi-tech
objavljeno prije 1 godinu i 3 mjeseca
UPS?

Frances Haugen prestravljena metaverzumom

Zviždačica i bivša zaposlenica Facebooka Frances Haugen izrazila je zabrinutost i prestravljena je najavama Facebooka o razvoju metaverzuma, zajedničkog virtualnog prostora

Ne ide u dobrom smjeru...
Ne ide u dobrom smjeru... (Arhiva)
Više o

Facebook

,

zviždači

,

Frances Haugen

"Osobno sam prestravljena idejom dodavanja još mikrofona i senzora Facebooka u naše domove, u naše urede, da se ti sustavi ugrade u naš život, da nas špijuniraju, kad nemamo pojma kako se oni koriste tim podacima", rekla je Haugen u intervjuu za dpa.

Facebook je više puta pokazao da mu se ne može vjerovati, rekla je Haugen.

"Bila sam zaista šokirana najavom (naziva) meta", rekla je Haugen i kritizirala Facebook da resurse usmjerava u pogrešna područja.

"Mogli smo zaštititi ljude u Etiopiji jer se odvija etničko nasilje zbog društvenih medija", rekla je Haugen.

Facebook je optužen za raspirivanje nasilja u etiopskoj regiji Tigray tako što je dopusio širenje lažnih informacija.

"Činjenica da si Facebook može priuštiti 10.000 inženjera za recenziju igara, a ne za sigurnosne sustave, mislim da pokazuje izuzetan izostanak vodstva", rekla je, misleći na nedavno najavljeno zapošljavanje u svrhu razvoja metaverzuma.

Facebook je reagirao na komentare zviždačice i naveo da će u 2021. potrošiti više od pet milijardi dolara na sigurnosna pitanja na čemu radi 40.000 ljudi.

"Nije istina da tvrtka može samo razvijati novu tehnologiju ili ulagati u sigurnost ljudi. Očito je da mi možemo činiti obje stvari istovremeno, a to i činimo", rekao je glasnogovornik Facebooka za dpa.

Osnivač i šef Facebooka Mark Zuckerberg nedavno je najavio da će tvrtka promijeniti ime u Meta kako bi se naglasio njezin fokus na razvoj metaverzuma kao budućnosti digitalne komunikacije.

Bivša zaposlenica Facebooka Haugen preuzela je veliku kolekciju internih dokumenata i predala ih američkom Kongresu, vlastima i odabranim medijima.

Haugen tvrdi da ti podaci dokazuju da kompanija stavlja profit ispred dobrobiti svojih korisnika.

05.11.2021. 10:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh