« Hi-tech
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci
TEHNOLOGIJA I SIGURNOST

Fordovi će automobili vozaču naglas čitati SMS poruke

Pažnja vozača koji tipka SMS poruke za vrijeme vožnje jednaka je onoj osobe koja je za volan sjela s 1,2 promila alkohola u krvi

Fotografija vijesti
Više o

Ford

,

vozači

,

telefoniranje za vrijeme vožnje

,

SMS poruke

Američki automobilski div Ford započeo je s instalacijom hi-tech uređaja u svoja nova vozila koji će vozaču čitati SMS poruke za vrijeme vožnje.

Ova je novotarija usmjerena na povećanje sigurnosti prometa na cestama, kojeg sve više ugrožavaju neoprezni vozači dok za vrijeme vožnje pišu SMS poruke, ne obraćajući pozornost na cestu ispred sebe.

Uređaj nazvan Sync će se pomoću Bluetooth veze sinkronizirati s mobitelima, obavještavati vozača kad dobije novu poruku, pročitati mu tu poruku naglas i omogućiti vozaču da pošalje jedan od spremljenih predložaka kao odgovor, a sve to bez da u bilo kojem trenutku bude prisiljen maknuti pogled s ceste.

Ovaj će se uređaj nuditi u svim novim Fordovim modelima koji su napravljeni od 2010 pa nadalje, dok će starija vozila moći naknadno u ovlaštenim servisima također napraviti nadogradnju.

Budući da Bluetooth veza i softver za čitanje tekstualnih poruka postoje već godinama, ostaje pravi misterij kako ranije nekomu nije palo na pamet na ovakav način spojiti te tehnologije u nešto  jednostavno za korištenje, što istovremeno potencijalno može spasiti tisuće života.

Vrijedi napomenuti da je tipkanje SMS poruka jedna od najopasnijih radnji koje vozač može raditi za vrijeme vožnje, budući da je razina pažnje osobe u takvoj situaciji jednaka onoj koju ima vozač s 1,2 promila alkohola u krvi.

Hoće li i druge kompanije slijediti ovaj primjer, ostaje za vidjeti.

18.10.2011. 18:56:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh