« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 8 godina i 9 mjeseci
ZDRAV ŽIVOT

Fomula za zdravu i super formu tijela

Metro portal i MBS pokreću feljton Škola zdravog života u kojem će vas stručnjaci Movement Balance Systema naučiti što i kako trebate raditi da biste bili zdravi i u formi

Započnite pravilno vježbati
Započnite pravilno vježbati (MBS CENTAR ZAGREB)
Više o

vježbanje

,

savjeti

,

pravilno vježbanje

,

MBS

,

Movement Balance System

,

MBS centar Zagreb

Neodgovorno ponašanje prema svojem tijelu, sjedilački način života i nedostatak kretanja imaju kobne posljedice za naše zdravlje i vitku liniju. Znanost kaže je u porastu postotak srčanih oboljenja, gojazne djece, dijagnoza lumbalnog bolnog sindroma (bol u leđima) te povećanje konzumacija tableta za smirenje i nesanicu. Želimo li stvarno na ovakav način proživjeti svoj život?

Danas vježbanje ne zahtijeva samo odabir nekog određenog programa i dobru volju. Prije 20 ili 30 godina kada su naša tijela bila funkcionalna i zdrava bilo je dovoljno priključiti se nekom grupnom programu. Na žalost, ukoliko danas želimo vježbati bez ozljeda potrebno je krenuti od prvog koraka. Za postizanje zdravog i lijepog tijela potrebna je odgovornost koja povlači za sobom svjesnost o funkcioniranju tijela.

Proučavajući najnovije znanstvene činjenice, 20 godišnju praksu te intuiciju stvoren je sustav koji objedinjuje sve ono što je potrebno čovjeku koji živi u 21. stoljeću. MBS (Movement Balance System) je sustav vježbanja utemeljen na znanosti, a obuhvaća integraciju svih tehnologija treninga, oporavka i dijagnostike prilagođene čovjeku i njegovom prirodnom pokretu.

Pravilni (MBS) koraci za postizanje savršenog sklada duha i tijela

1. Procjena posture tijela

Želite li otkloniti napetost iz bilo kojeg segmenta tijela potrebno je na prvom mjestu procijeniti postoje li odstupanja od pravilnog držanja tijela. Ukoliko su vam leđa lagano pogrbljena i izgledate kao žalosna vrba, vrlo je moguće da će te patiti od napetosti u vratu i leđima, a disanje će biti plitko i nepravilno. Poravnavanje tijela omogućuje vam pravilno izvođenje pokreta tijekom vježbanja te mogućnost dubokog disanja.

Prvi korak

2. MBS Funkcionalna dijagnostika

Pomoću funkcionalne dijagnostike otkrivamo stvarno početno stanje svojega tijela. Kroz testove uočavamo disfunkcije koje u konačnici dovode do određenih bolova i ozljeda. Shvatimo mogu li samo spuštena stopala mogu poremetiti cijelu statiku tijela i tijekom trčanja narušiti stabilnost koljena, jasno je ukoliko želimo sačuvati koljeno od ozljede prvo moramo sanirati lošu stabilnost stopala i nemobilnost skočnog zgloba koje su najčešće posljedica spuštenih stopala.

Drugi korak

3. Korekcija pokreta

Ukoliko je tijekom dijagnostike utvrđen određen deficit u pokretu ili mišićna amnezija, potrebno je najprije povratiti njegovu funkciju kako bi vježbe dale rezultat. Kao primjer možemo sagledati Aninu priču koja je na vježbanje došla samo s ciljem oblikovanja stražnjice prije ljeta. Na žalost, Anini mišići stražnjice već odavno spavaju zimski san te mnoge savršene vježbe za stražnjicu njoj bi dale siromašne rezultate. Dijagnostikom joj je utvrđena između ostalog i slaba mobilnost kukova koja je uzrokovala amneziju gluteusa. Korektivnim vježbama za kukove Ani se povećala mobilnost te je naučila pravilno aktivirati mišiće. Rezultat, Ana danas ima savršeno oblikovanu stražnjicu.

Treći korak

4. Razvoj snage, izdržljivosti i optimalne razine fleksibilnosti

Ovaj korak je logičan slijed prva tri koraka kojim smo doveli tijelo do savršenog balansa te ga pripremili za nešto teže i zahtjevnije vježbe. Ovaj razvojni dio obuhvaća utjecaj na čovjekove motoričke sposobnosti, unapređujemo ih i osiguravamo zdrav život na visokoj razini. Ukoliko je cilj bio oblikovanje tijela, sada je pravi trenutak da potrčite, vozite bicikl a uz pomoć vježbi za trbuh izgradite lijepo oblikovane mišiće trbuha.

Četvrti korak

5. Tehnike disanja i opuštanja

Kao važan segment cjelokupne brige za zdravlje i formu ne smijemo izostaviti vježbe disanja i opuštanja. Svaki trening trebao bi sadržavati elemente yoge koje će vam pomoći naučiti disati i otklanjati napetost u tijelu.

Peti korak

Održavanje tijela zdravim i funkcionalnim cjeloživotno je ulaganje u budućnost.

Uz pravilne korake nije naporno ni nemoguće imati lijepo i zdravo tijelo, samo treba krenuti odgovorno i svjesno na put vježbanja. www.mbs.hr

Piše: Mr.sc. Martina Mavrin Jeličić
31.07.2015. 15:47:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh