« Zdravlje
objavljeno prije 15 godina i 8 mjeseci

Folna kiselina i vitamin B ne sprječavaju rak

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

folna kiselina rak

,

vitamin B rak

Folna kiselina, vitamini B6 i B12 ne smanjuju rizik od raka u žena s povećanom sklonosti kardiovaskularnim bolestima, prema istraživanju objavljenom u utorak u časopisu Journal of the American Medical Association (JAMA). Znanstvenici su nekada mislili da folna kiselina, vitamini B6 i B12 imaju važnu ulogu u sprječavanju nastanka raka, ističu autori tog istraživanja.

Od 1998. mnoge su se namirnice u Sjedinjenim Državama obogaćivale sintetskim dodatkom folne kiseline kako bi se smanjio rizik od poremećaja živčanog sustava. Oko trećine odraslih stanovnika SAD-a danas uzima dodatke prehrani s multivitaminima koji sadrže folnu kiselinu, vitamine B6 i B12, dodaju autori studije.

Istraživanje se provodilo među 5.442 Amerikanke koje rade u zdravstvu, u dobi od 42 godine i više, s povećanom sklonosti kardiovaskularnim bolestima. Polovica ispitanica izabranih nasumce svakodnevno je uzimala folnu kiselinu (2,5 mg) i vitamine B6 (50 mg) i B12 (1 mg), a druga polovica placebo.

Kliničko ispitivanje trajalo je 7,3 godine, od travnja 1998. do srpnja 2005. Ukupno 379 žena je oboljelo od raka, među kojima 187 u skupini koja je uzimala vitamine B i folnu kiselinu, a 192 u skupini koja je uzimala placebo.

"Kod žena iz obiju skupina utvrđen je sličan rizik od nastanka raka dojke ili drugih vrsta raka sa smrtnim ishodom", zaključili su istraživači. (hina/metro-portal)

05.11.2008. 00:37:13
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh