« Život
objavljeno prije 7 godina i 5 mjeseci
BRAVO

Finska revolucija u školstvu - ukidaju predmete

Finski obrazovni sustav ionako je među najboljima na svijetu, a kad krenu ukidati predmete ... postat će genijalan bez premca

Škola bez predmeta - genijalno!
Škola bez predmeta - genijalno! (Shutterstock)
Više o

Finska

,

obrazovni sustav

,

školski predmeti

Finski dužnosnici žele ukloniti školske predmete iz nastavnog plana i programa tako da u toj zemlji više neće biti nastave iz fizike, matematike, književnosti, povijesti ili geografije.

"Postoje škole koje podučavaju na staromodan način koji je bio koristan u početku 1900-ih godina, no potrebe više nisu iste i moramo nešto pronaći što će odgovarati 21. stoljeću", kazao je šef Odjela za obrazovanje u Helsinkiju Marjo Kyllonen.

Umjesto pojedinih predmeta, učenici će proučavati događaje i pojave u interdisciplinarnom formatu. Na primjer, Drugi svjetski rat će biti ispitivan iz perspektive povijesti, geografije i matematike, a uvođenjem tečaja "Rad u kafiću", učenici će stjecati znanje o engleskom jeziku, ekonomiji i komunikacijskim vještinama.

Ovaj sistem će biti predstavljen starijim učenicima, odnosno onima u dobi od 16 godina. Glavna ideja je da učenici trebaju izabrati koje teme ili pojave žele proučavati, imajući u vidu svoje ambicije za budućnost i svoje sposobnosti. Na taj način neće morati prolaziti kroz cijeli tijek proučavanja gradiva iz fizike ili kemije, dok se sve vrijeme pitaju "što će meni ovo?".

Tradicionalni format komunikacije nastavnik-učenik će se također promijeniti. Studenti više neće sjediti za školskim klupama i zabrinuto čekati kada će biti prozvani da odgovaraju na pitanja. Umjesto toga, oni će zajedno raditi u malim grupama kako bi razgovarali o problemima.

Finski obrazovni sistem potiče kolektivni rad, zbog čega će te promjene utjecati i na nastavnike. Reforma školstva će zahtjevati veliku suradnju između nastavnika iz različitih predmeta. Blizu 70 posto nastavnika u Helsinkiju su već poduzeli pripremne radove u skladu s novim sistemom za prezentiranje informacija.

Očekuje se da će promjene biti završene do 2020. godine.

12.11.2016. 11:01:47
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh