« Biznis
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
PRAVA DRŽAVNA SISA

Financijske tvrtke vraćaju se lošim starim navikama

Banke su se uvjerile da će ih u slučaju problema koje same stvore države spasiti poreznim novcem pa ne propuštaju mogućnost zarade

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

banke

,

financijska kriza

,

bailout

,

Jean-Pierre Roth

,

Financial Stability Board

Financijski svijet ponovno se vraća "starim navikama", unatoč obećanom napuštanju rizičnog ponašanja koje je i dovelo do nedavne globalne gospodarske krize, upozorio je čelnik švicarske središnje banke.

Jean-Pierre Roth, istodobno i član Odbora za financijsku stabilnost (FSB, Financial Stability Board), naglasio je u utorak da međunarodna zajednica paralelno s oporavkom mora ispuniti preuzete obveze i poooštriti regulativu i ojačati međunarodne financijske institucije.

"Odmah su se počele vraćati sve stare navike", potužio se predsjednik Švicarske narodne banke, misleći na obnovu apetita za rizikom i kratkoročnim kreditima ili dobiti na financijskim tržištima.

Skupina 20 najvećih industrijski razvijenih i gospodarstava u razvoju (G20) proteklih se godinu dana zalaže za financijsku reformu koja uključuje i strože zahtjeve prema bankovnom sustavu.

"Mislim da apsolutno moramo nastaviti tim smjerom ne želimo li se na kraju suočiti s još težim problemima", kazao je Roth.

Aktualna je kriza, naglasio je on nadalje, otklonila jednu temeljnu sumnju za bankarsku industriju - naime, jesu li vlade spremne svojim bankarskim institucijama baciti pojas za spašavanje u slučaju problema.

"Prije krize nije se znalo kako bi vlade reagirale u takvom slučaju. Nakon krize, čelnici vodećih banaka znaju na što mogu računati u slučaju veće krize u budućnosti". (hina/metro-portal)

18.11.2009. 14:12:35
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh