Metro-portal.hr

objavljeno 18.11.2009. 14:12:35
PRAVA DRŽAVNA SISA

Financijske tvrtke vraćaju se lošim starim navikama

Banke su se uvjerile da će ih u slučaju problema koje same stvore države spasiti poreznim novcem pa ne propuštaju mogućnost zarade

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Financijski svijet ponovno se vraća "starim navikama", unatoč obećanom napuštanju rizičnog ponašanja koje je i dovelo do nedavne globalne gospodarske krize, upozorio je čelnik švicarske središnje banke.

Jean-Pierre Roth, istodobno i član Odbora za financijsku stabilnost (FSB, Financial Stability Board), naglasio je u utorak da međunarodna zajednica paralelno s oporavkom mora ispuniti preuzete obveze i poooštriti regulativu i ojačati međunarodne financijske institucije.

"Odmah su se počele vraćati sve stare navike", potužio se predsjednik Švicarske narodne banke, misleći na obnovu apetita za rizikom i kratkoročnim kreditima ili dobiti na financijskim tržištima.

Skupina 20 najvećih industrijski razvijenih i gospodarstava u razvoju (G20) proteklih se godinu dana zalaže za financijsku reformu koja uključuje i strože zahtjeve prema bankovnom sustavu.

"Mislim da apsolutno moramo nastaviti tim smjerom ne želimo li se na kraju suočiti s još težim problemima", kazao je Roth.

Aktualna je kriza, naglasio je on nadalje, otklonila jednu temeljnu sumnju za bankarsku industriju - naime, jesu li vlade spremne svojim bankarskim institucijama baciti pojas za spašavanje u slučaju problema.

"Prije krize nije se znalo kako bi vlade reagirale u takvom slučaju. Nakon krize, čelnici vodećih banaka znaju na što mogu računati u slučaju veće krize u budućnosti". (hina/metro-portal)

18.11.2009. 14:12:35
http://metro-portal.hr/financijske-tvrtke-vracaju-se-losim-starim-navikama/26725/