« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
pod povećalom

Financijska policija i carina istražuju Inin dug

Poreznici pokušavaju utvrditi stvarni dug naftne kompanije prema državi

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

ina dug

,

inino dugovanje

,

država protiv ine

,

stvarni dug ine

Procjenjuje se da dugovanja Ine prema državnoj blagajni iznose oko dvije milijarde kuna.  Neslužbeno se može čuti da je taj dug veći. Istovremeno, država ne želi samo naplatiti svoja potrživanja od Ine po osnovi poreza i trošarina, nego naplatiti i zatezne kamate od 14 posto.

U poslovnim se krugovima špekulira da bi Ina svoj dug prema državi mogla prebiti plinom, anije za isključiti i mogućnost da sestrinskoj tvrtki u Hrvatskoj u pomoć dođe i Mol vlastitim zajmom, javlja Jutarnji list.

Mnogima je odluka poreznika da pročešljaju poslovanje Ine zanimljiva, jer dolazi u trenutku kada su odnosi između Vlade i te naftne kompanije postali vrlo loši. Najprije je javnost, zatim i Vladu, iznenadila odluka Ine da, zbog povećanja PDV-a, povisi cijene benzina. Nakon toga uslijedilo je novo povećanje cijena naftnih derivata usred ljeta i turističke sezone.

Potom je Ina od države zatražila da joj se odobri mogućnost promjene cijena naftnih derivata svaki tjedan, ali i da joj se dopusti formiranje cijena za svaku benzinsku postaju zasebno, ovisno o njihovoj lokaciji.

Država je posljednji zahtjev odbila, ali energetski stručnjaci tvrde kako je on logičan i u skladu s praksom u drugim europskim zemljama i SAD-u. Istodobno iz Vlade optužuju da je Ina jedan od najvećih neplatiša u zemlji, te da spada u glavne generatore nelikivdnosti.

Nitko iz Ine ni iz Vlade nije komentirao zbivanja.

08.09.2009. 07:55:58
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh