« Biznis
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
OD VIŠKA GLAVA BOLI

Fina kroz restrukturiranje otpušta čak 792 radnika

Projekt reorganizacije i restrukturiranja u Fini se provodi od kraja 2008., a prije realizacije programa zbrinjavanja u toj agenciji je bilo 4.372 zaposlena

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Marin Tironi/CROPIX)
Više o

otkazi

,

FINA

,

financijska agencija

,

tehnički višak

Restrukturiranjem i reorganizacijom Finacijske agencije (FINA) utvrđen je trenutni višak od 792 radnika koje će Fina zbrinuti uz poštivanje svih odredbi Kolektivnog ugovora, izvijestili su danas iz Fine.

Za program zbrinjavanja viška zaposlenih Fina je predvidjela oko 140 milijuna kuna, a smanjenje troškova kroz restrukturiranje i reorganizaciju trebalo bi u 2010. toj agenciji omogućiti pozitivno poslovanje. Projekt reorganizacije i restrukturiranja u Fini se provodi od kraja 2008., a prije realizacije programa zbrinjavanja u toj agenciji je bilo 4.372 zaposlena.

Polazište za utvrđivanje mjerila i kriterija kojima se utvrđuje prestanak potrebe za radom pojedinog radnika je Kolektivni ugovor u kojem se maksimalno vodilo računa o socijalnim kategorijama, navode iz Fine. Ukupan broj radnika koji će biti obuhvaćeni zbrinjavanjem je 792 - pri čemu ih je najviše, 372, s područja Regionalnog centra Zagreb, uključujući i središnjicu. Iz Regionalnog centra Split takvih je 153 radnika, iz Regionalnog centra Osijek 136, a iz Regionalnog centra Rijeka 131.

Razloge nastanka viška zaposlenih u Fini osim u gubitku monopola na obavljanje platnog prometa te stalni pad prihoda i dobiti, vide i u drugim gospodarskim, tehnološki i organizacijskim uvjetima. S obzirom da se u takvoj situaciji broj radnika nije sustavno smanjivao poslovanje je postalo opterećeno sve većim troškovima, a Fini je zbog promijenjenih tržišnih uvjeta i zbog smanjenja obujma posla trebalo manji broj izvršitelja i restrukturiranje.

Kako bi se osigurao opstanak tvrtke, a višak radnika zbrinuo na najbolji mogući način, Uprava je pripremila, kako navode, jedinstven i sveobuhvatan program zbrinjavanja, koji uključuje poticajne otpremnine, informiranje o pravima radnika, premještanja na druga radna mjesta te pomoć pri pronalasku novog zaposlenja. Naglašavaju i da program poštuje sve odredbe Kolektivnog ugovora te da je izrađen kroz dijalog sa sindikatom, koji je u proces bio uključen od početka. (hina/metro-portal)

04.01.2010. 16:31:13
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh