« Film
objavljeno prije 14 godina
KINO EUROPA

Filmu "Ronioci na kiši" dodijeljen Gran Prix Animafesta

proteklih je dana ponudio presjek najbolje suvremene svjetske animacije

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Damir Krajač/CROPIX)
Više o

kino Europa

,

Animafest

,

festival animiranog filma

Estonski film "Ronioci na kiši" autorskog dvojca Olge i Priita Paerna, melankolična i humoristična priča o ljudskim odnosima i apatiji svakodnevnog života, osvojio je Grand Prix kratkometražnog izdanja Svjetskog festivala animiranog filma Animafesta, čiji je natjecateljski dio završio večeras dodjelom nagrada u kinu "Europa".

"Ronioci na kiši" nagrađeni su kao film "prekrasnih grafičkih svojstava i animacije" koji u "apsurdnoj poetskoj perspektivi preispituje stereotip suvremenog junaka", ističe se u obrazloženju Grand Prixa 20. zagrebačkog Animafesta, tijekom kojega je u proteklih pet dana prikazano oko 450 kratkometražnih animiranih filmova.

Nagrada za kreativnost i inovativno umjetničko postignuće "Zlatni Zagreb" dodijeljena je irskom filmu "Reci nešto, molim te" Davida O'Reillyja, koji je nagrađen za "izvrsnu umjetničku režija, inovativan dijalog i maštovit zvuk".

Najboljim debitantskim ostvarenjem proglašen je američki film "Unatraške" Aarona Hughesa, kojemu je za "priču ispripovijedanu kroz neobično naivan vizualni stil" dodijeljena Nagrada "Zlatko Grgić". Najbolji namjenski film je "Only human" njemačkog redatelja Benjamina Swiczinskog. Nagrada "Dušan Vukotić" za najbolji studentski film dodijeljena je njemačkom filmu "Žila života" autorice Angele Steffan.

U konkurenciji najboljih istočnoeuropskih filmova nagrađen je hrvatski film "Moj put" Veljka Popovića i Svjetlana Junakovića. U sklopu natjecanja filmova za djecu, pobijedio je britanski film "Izgubljeno i nađeno" Philipa Hunta koji je dobio i Nagradu publike. Posebna priznanja žirija osvojili su kanadski film za djecu "Kravata" Jean-Francoisa Levesquea te britanski "Sretno pače" Gilija Doleva.

Žiri studenata animacije i novih medija proglasio je pak najboljim studentskim filmom slovačkog "Viliama" Veronike Obertove.

Osim dodjele nagrada filmovima iz natjecateljskih programa, večeras je tijekom ceremonije dodijeljena i Nagrada za životno djelo međunarodno priznatom i renomiranom kanadskom umjetniku, karikaturistu i aktivistu Fredericu Backu. Nagradu je u Backovo ime primio njegov dugogodišnji bliski suradnik, osnivač animacijskog studija Kanadske radiotelevizije, producent Hubert Tison. Svečanoj ceremoniji pridružili su se svi autori nazočni na festivalu, a čije je filmovi nagradio žiri.

Dvadeseti svjetski festival animiranog filma otvoren je 1. lipnja, a proteklih je dana zagrebačkoj publici ponudio presjek najbolje suvremene svjetske animacije. Završava sutra navečer programom "Best of Animafest" s nagrađenim filmovima iz natjecateljskih programa. (hina/metro-portal)

06.06.2010. 00:08:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh