« Film
objavljeno prije 1 godinu i 11 mjeseci
FILMOVI

Filmovi Thomasa Vinterberga u kinu Tuškanac

Program čini sedam filmova, uključujući Proslavu (1998), dramu nagrađenu u Cannesu, Lov (2012), dramu ovjenčanu Europskom filmskom nagradom, te Oscarom nagrađenu dramu Još jedna runda (2020)

Lov s Madsom Mikkelsenom
Lov s Madsom Mikkelsenom (Arhiva)
Više o

kino Tuškanac

,

Thomas Vinterberg

Od 20. do 24. travnja, zagrebačka publika moći će pogledati filmove cijenjenog danskog scenarista i redatelja Thomasa Vinterberga, jednog od prvaka danskog filmskog kolektiva i pokreta Dogme 95. Program čini sedam filmova, uključujući Proslavu (1998), dramu nagrađenu u Cannesu, Lov (2012), dramu ovjenčanu Europskom filmskom nagradom, te Oscarom nagrađenu dramu Još jedna runda (2020).

Program filmova  Thomasa Vinterberga u kinu Tuškanac u srijedu otvara impresivna drama Proslava (1998). Radi se o prvom službenom filmu Dogme 95 u kojem je Vinterberg dosljedno poštovao pravila tzv. „zavjeta čistoće". Ovjenčana nagradom žirija u Cannesu, Proslava nudi sjajno režiranu i izuzetno uvjerljivo glumljenu i provokativnu priču kojom je Vinterberg definirao svoje dominantne tematske preokupacije te stilsko-izvedbene odrednice. 

Socijalna drama Submarino (2010) ostvarenje je koje oslikava turobnu svakodnevicu i borbu za opstanak na marginama danskog društva. Beskompromisno realistična drama u suštini na empatičan način gleda na dvojicu središnjih likova i na društveno okruženje u kojemu oni žive. S osloncem na odlične glumačke interpretacije, Vinterberg stvara uznemirujuć prikaz osamljenosti i izoliranosti likova, prikaz osovljen oko izraženog motiva iskupljenja i njegova simboličkog potencijala.

Dramom Komuna (2016), nagrađenom u Berlinu, Thomas Vinterberg vratio se svojoj omiljenoj tematici, elaboriranju života u službenoj i neslužbenoj obitelji i zajednici. Film je dijelom temeljen na istinitim zbivanjima iz autorova života jer je i sam veći dio djetinjstva proživio u komuni. U ovom filmu polagano i nenametljivo kreira intrigantnu dramsku situaciju ekspandirajuće nelagode i dramske tenzije, s fokusom na emotivna stanja i psihičke mijene roditelja i kćeri.

Izvrsna psihološka drama Lov (2012) ovjenčana je trima nagradama u Cannesu. Ovim filmom autor se vratio motivu seksualnog zlostavljanja i pritom ga izuzetno sugestivno i slojevito elaborirao u dojmljivom oslikavanju sredine zahvaćene masovnom histerijom i „lovom na vještice". Markantni Mads Mikkelsen uistinu je sjajan u svojoj ulozi, a osobito su uznemirujuće sekvence u gradskoj trgovini i u katoličkoj crkvi na Badnjak, koje se doimaju strašnije od bilo koje horor scene.

Još jedna sjajna suradnja glumca i redatelja ponovljena je u izvrsnoj drami Još jedna runda (2020), ovjenčanoj brojnim nagradama, uključujući Oscara za najbolji film s neengleskog govornog područja. Film tematizira načine na koje alkohol uništava ljude, njihove egzistencije i obitelji. Mikkelsen dojmljivo dočarava sva stanja kao i psihofizičke mijene protagonista, od gubitka samopouzdanja i potonuća u očaj do euforije izazvane alkoholom.

Scenarij krimi-drame Draga Wendy (2005) napisao je glasoviti Lars von Trier, Vinterbergov kolega iz umjetničkog pokreta Dogme 95. U satirično intoniranom filmu njih dvojica na dovoljno provokativan način upiru prstom u SAD kao zemlju oružja i nasilja. Iako se priča odigrava u američkom provincijskom gradiću, film je sniman u napuštenoj vojnoj bazi u predgrađu Kopenhagena, koja s izgrađenim kulisama uvjerljivo dočarava siromašno rudarsko mjesto.

Hvaljena romantična drama Daleko od bjesomučne gomile (2015) prilično je uspjela adaptacija romana Thomasa Hardyja. Inteligentno je predočena sudbina mlade žene u viktorijanskoj Engleskoj, koja vođena vlastitim karakterom i strastima pokušava zadržati svoju neovisnost. Film, kao i roman, istražuje prirodu međuljudskih odnosa i ljubavi, kao i sposobnost pojedinca da zahvaljujući ustrajnosti i otpornosti prevlada teškoće i nevolje s kojima se suočava.  

15.04.2022. 10:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh