« Film
objavljeno prije 2 godine
WOW!

Dva HR filma u službenoj konkurenciji Cannesa

Osim Vizije leptira, u sklopu Izvjesnog pogleda publici u Cannesu predstavit će se i Dani suše turskog redatelja i scenarista Emina Alpera

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

Cannes film festival

,

hrvatski filmovi

,

75. Cannes film festival

"Selekcija jednog našeg filma u Cannesu je ogroman uspjeh ne samo za našu produkciju, nego i za hrvatski film općenito. Međutim, kada je došla vijest da ne samo jedan, već dva naša filma imaju premijeru u prestižnoj sekciji Cannesa - Un Certain Regard, ostali smo bez teksta. Imali smo veliko povjerenje u filmske timove oba projekta te smo znali da smo producirali vrhunska filmska ostvarenja, a ovo je samo kruna naše suradnje i predanog rada.

Teško je u ovom trenutku izdvojiti jedan film. Naši kolege u Ukrajini proživljavaju svoje najteže dane te osjećam veliku empatiju, ali i ponos na ovaj važan film. No, u suradnji s kolegama iz Turske, producirali smo zaista impresivan film te vjerujem da će oba filma naići na pohvale festivalskih žirija i filmske kritike, a i postići veliku gledanost kod hrvatske i međunarodne publike," rekla je koproducentica filmova Vizija leptira i Dani sušeAnita Juka.

Vizija leptira surova je i nadrealna priča o Ukrajinki imena Lilia koja se, nakon mjeseci provedenih u ratnom zatočeništvu, pokušava vratiti životu u svojoj zemlji, kao vojnikinja i kao supruga, odbijajući se identificirati kao žrtva. Scenarij potpisuju redatelj Maksym NakonechnyiIryna Tsilyk.

Osim koproducentice Anite Juka, na filmu su radili i mnogi drugi hrvatski filmaši. Uloge, između ostalog, nose Daria Lorenci Flatz i Edvin Liverić. Montažer filma je Ivor Ivezić, asistentica montaže Doris Dodig, a supervizor montaže Vladimir Gojun. Proces montaže odvijao se pod okriljem kuće 4Film, u Zagrebu. Koordinatorica produkcije je Paulina Križić, a izvršna producentica Laura Sinovčić

Producentice Vizije leptira su Darya Bassel i Yelizaveta Smith, a koproducenti su, uz Anitu Juka, Dagmar Sedlačkova (MasterFilm, Češka) te Mario Adamson i Sergio C. Ayala (Sisyfos Film Production, Švedska).

Film su podržali Ukrajinska kulturna fondacija, Ukrajinski filmski centar, Hrvatski audiovizualni centar, Češki filmski fond, Švedski filmski institut i Eurimages.

U fazi razvoja, projekt Vizija leptira osvojio je nagradu za najbolji pitch na Transylvania Pitch Stopu te ZOOM Medienfabrik Award na European Work in Progressu u Kölnu. Uz navedene sajmove, projekt je sudjelovao i na mnogim drugim međunarodnim radionicama i platformama.

Osim Vizije leptira, u sklopu Izvjesnog pogleda publici u Cannesu predstavit će se i Dani suše turskog redatelja i scenarista Emina Alpera

U filmu je riječ o mladom i idealističnom Emri koji preuzima dužnost državnog odvjetnika u gradiću Balkaya, koji već duže vrijeme pati od nestašice vode. Kako se bliže lokalni izbori, Emre se suočava s kompleksnošću malograđanske politike, gdje svatko živi svoju verziju istine. 

Od hrvatske ekipe na filmu su, uz koproducenticu Anitu Juka te pridružene producentice Lauru Sinovčić i Paulinu Križić, radili i Goran Mećava kao steadycam operator, Krešimir Rodić kao tonski snimatelj i Daniel Žuvela kao mikroman.

Dani suše nastaju u produkciji turske kuće Liman Film (producent je Nadir Öperli) te u koprodukciji Francuske (Laurent Lavole, Gloria Films Production), Njemačke (Michael Weber, Pola Pandora Filmproduktions), Nizozemske (Stienette Bosklopper, Circe Films), Grčke (Yorgos Tsourgiannis, Horsefly Films) i Hrvatske (Anita Juka, 4Film). Prodajni zastupnik filma je Match Factory. 

Film su, između ostalih, podržali i Ministarstvo kulture i turizma Turske, Cinémas du monde (CNC), Nizozemski filmski fond, Filmski fond Hamburga, Grčki filmski centar, grčka nacionalna radiotelevizija ERT i Hrvatski audiovizualni centar.

Program Izvjestan pogled (Un Certain Regard), u sklopu kojeg će Vizija leptira i Dani suše u svibnju imati svoju svjetsku premijeru, dio je službene selekcije Filmskog festivala u Cannesu, te se smatra drugim najvažnijim natjecateljskim programom festivala. Program je osnovan 1978. godine, a tradicionalno je posvećen naslovima s jedinstvenom pričom i estetikom, koji imaju potencijala ostaviti snažan dojam na gledatelje diljem svijeta.

Hrvatska produkcija se u sklopu Izvjesnog pogleda dosad predstavljala samo jednom, kada je Zvizdan Dalibora Matanića 2015. godine osvojio nagradu žirija programa (Prix du Jury).

Podsjetimo, na prošlogodišnjem izdanju Filmskog festivala u Cannesu trijumfirala je Murina, dugometražni prvijenac Antonete Alamat Kusijanović, koji se ovjenčao nagradom Zlatna kamera (Caméra d'Or) za najbolji debitantski film festivala. Murina je bila uvrštena u sekciju "15 dana autora" (Quinzaine des réalisateurs).

Filmski festival u Cannesu jedan je od najvećih i najvažnijih filmskih manifestacija na svijetu, a ove godine se održava od 17. do 28. svibnja. Cijelokupni program festivala bit će objavljen narednih tjedana. Više detalja pronađite na službenoj stranici

 

14.04.2022. 17:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh