« Film
objavljeno prije 3 godine i 4 mjeseca
ČESTITAMO

Film 'Krhko' Tomislava Šobana pobjednik ovogodišnjeg STIFF-a

Film 'Krhko' Tomislava Šobana proglašen je najboljim igranim filmom na ovogodišnjem, 7. Međunarodnom studentskom filmskom festivalu (STIFF), na kojem je prikazano 40 filmova u konkurenciji

Nagrade su podijeljene...
Nagrade su podijeljene... (Arhiva)
Više o

Tomislav Šoban

,

film Krhko

Nagrađeno je pet filmova i dodijeljena su tri posebna priznanja u kategorijama igranog, dokumentarnog i animiranog filma. Najbolji film, ove godine čak njih dva, je izabrala i publika festivala, koji se održao od 26. do 29. studenog u Rijeci na više lokacija i online.

Za nagrađeni igrani film, "Krhko", žiri u kojem su bili francusko-alžirski redatelj Azedine Kasri, redateljica Nikica Zdunić i student Ervin Pavlaković, je ocijenio da ima izvrsnu strukturu, sjajno izvedene tranzicije između fikcionalnog i stvarnog svijeta upotrebom zvuka, koji se dodatno smisleno povezuje sa značenjem samog filma.

Film implicitno otvara mnoga pitanja, ali ne ostaje nedorečen, iako vrlo intiman, to je film s kojim se gotovo svatko može poistovjetiti, ističe se u obrazloženju nagrade filmu, koji je nedavno osvojio i prvu nagradu 52. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva.

Posebno priznanje dobio je mađarski redatelj Dániel Füzes za igrani film "Frka" koji je "s obzirom na samu tematiku i njezinu obradu, po kompleksnosti i dramaturgijije iznimno vješto izveden jer daje dojam dugometražnosti".

U dokumentarnoj kategoriji, žiri - hrvatski redatelj Ivan Ramljak, Ivan Grgur, prošlogodišnji STIFF-ov favorit publike i student Mihovil Burić, glavnu je nagradu dodijelio filmu "Sve mačke su sive u mraku" autora Lasse Lindera.

"Svaki kadar u ovom filmu mogao bi biti zasebno umjetničko djelo, no Linder ne umire u ljepoti svojih kadrova, nego vizualima priča istovremeno toplu i začudnu ljudsku priču, prepuštajući nam odluku s kojom ćemo emocijom nakon filma ostati", obrazloženo je.

Film Blankove škole dokumentarnog filma "Još uvijek ne znam" mlade redateljice Bele Bračko-Milešević, nastao u kućnoj radinosti, dobio je posebno priznanje za "inovativan i maštovit vizualni pristup, intimnu poetsku naraciju, zanimljiv tretman zvuka".

O najboljem animiranom filmu ove su godine odlučivali nezavisna animatorica Antonija Veljačić, prošlogodišnji STIFF-ov pobjednik, češki animator Martin Smatana i studentica Karla Drašković.

Žiri je nagradu za najbolji animirani film dodijelio filmu "Zorg II" autora Audena Lincolna Vogela budući da se radi o "zaokruženom animiranom iskustvu koje kombinira brojne animirane tehnike, a razigrana priča na vrlo se pametni način poigrava našim asocijacijama."

Posebno priznanje dodijelilli su francuskom filmu "Prašnjavo more" autorice Héloïse Ferlay "zbog njegovog vizuala od vune i filca. Iako se film bavi teškom temom, zahvaljujući mekim materijalima i prekrasnom osvjetljenju, ova delikatna priča postaje toplo iskustvo."

Nagradu publike ove su godine po prvi put u povijesti STIFF-a osvojila dva filma sa jednakim brojem glasova: "Ondine", igrani film redatelja Tomasza Sliwinskog i dokumentarni film "Za tebe" autora Ronje Hemma.

STIFF je prvi hrvatski međunarodni festival posvećen recentnoj produkciji isključivo studentskog filma, a pokrenut je 2014. u produkciji Filmaktiva i Studentskog kulturnog centra Sveučilišta u Rijeci.

Ove je godine održan i bogat popratni program posvećen zvuku: Zvučne okupacije galerijskog, virtualnog, radijskog i javnog prostora u Rijeci.

01.12.2020. 12:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh