« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
zbogom Teta Cory

Filipinci odali počast ikoni borbe protiv diktatora

Tisuće ljudi izašle su u ponedjeljak na ulice Manile odajući počast bivšoj predsjednici Corazon Aquino čije je tijelo dva dana prije pogreba prebačeno u crkvu.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

Filipini

,

teta Cory

,

umrla Corazon Aquino

,

četverodnvna narodna revolucija

,

demokratska ikona

,

Corazon Aquino

Okupljeni građani, odjeveni u majice žute boje koja je bila boja njezine kampanje, u redu su stajali uzduž ulica kojima je prolazio automobil s njezinim lijesom, omotanim filipinskom zastavom i ukrašenim žutim i bijelim buketima cvijeća.

Žuti konfeti padali su po ulicama, osobito u aveniji Ayala koja je bila zatvorena za sav promet. Radnici su napustili urede kako bi nakratko vidjeli lijes, dok su vozači trubili iz automobilskih sirena. Okupljeno mnoštvo tijelima je oblikovalo slovo L, koje je bio simbol bivše predsjednice u borbi protiv diktatora Ferdinanda Marcosa.

Aquino (76), popularno nazvana "Teta Cory", umrla je u subotu od zatajenja srca i pluća koji su nastali kao komplikacije raka debelog crijeva s kojim se borila dulje od godine dana. Smatra se demokratskom ikonom na Filipinima, čelnicom četverodnevne "narodne revolucije" 1986. godine kojom je nakon 20 godina s vlasti svrgnut diktator Marcos.

Izvor: Hina

03.08.2009. 18:01:05
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh