« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 11 mjeseci
MMF PROCJENE

Federacija BiH povećava stopu PDV-a

Loš glas očito se daleko čuje, pogotovo kada vam za vrat pušu MMF s jednog, a bankrot s drugog ramena pe je rješenje - uzmi raji

Više o

MMF

,

BiH

,

PDV

,

dugovi

,

povećanje PDV-a

,

Fuad Kasumović

Kao i susjedna joj Hrvatska, Bosna i Hercegovina mogla bi biti prisiljena povećati stopu PDV-a kako bi popunila proračunski manjak i namaknula dodatna sredstva za financiranje glomazne državne uprave, najavio je zamjenik ministra financija i trezora BiH Fuad Kasumović.

Dnevni avaz u ponedjeljak piše kako je Kasumović istaknuo da po procjenama Međunarodnoga monetarnog fonda BiH na godinu nedostaju 2 milijarde i 100 milijuna konvertibilnih maraka proračunskog novca (milijarda i 74 milijuna eura). Od toga je oko 1,1 milijardi KM manjak u Federaciji BiH a ostatak u Republici Srpskoj.

"Umjesto da zahtijeva povećanje PDV-a, Vlada Federacije BiH napravila je veću glupost jer je od komercijalnih banaka uzela kredit da podmiri manjak u proračunu dok Republika Srpska troši novac od prodaje Telekoma i rafinerije nafte u Bosanskom Brodu. Realno je upitati tko će vraćati te kredite s kamatama odnosno što će biti kada se novac potroši", upozorio je Kasumović.

Stopa PDV-a u BiH od njegova uvođenja prije dvije godine iznosi 17 posto, ali za razliku od Hrvatske, nije ga oslobođen ni jedan proizvod. Pokušaji kresanja socijalnih prava već je potaknulo veliko nezadovoljstvo među građanima BiH. Uz to Vijeće ministara BiH je u pokušaju krpanja proračunskih rupa prije dva mjeseca nametnulo i nove više trošarine na proizvode poput duhanskih prerađevina, kave i goriva, ali kako niti to očito nije dovoljno, opet se okrenulo nepopularnim metodama.

Izvor: Hina

03.08.2009. 13:24:28
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh