« Hi-tech
objavljeno prije 2 godine i 2 mjeseca
NOVOSTI

Filamenti za 3d printere

Postoji jedna univerzalna potreba koja povezuje različite 3D pisače: 3d filament

Razni filamenti za 3D printere
Razni filamenti za 3D printere (Arhiva)
Više o

3D printeri

,

filamenti

Osim uobičajenih termoplasta, koji uključuju uobičajene vrste filamenata za 3D printere kao što su PLA i PETG, 3d filamenti za 3D printere se mogu ili se sastoje od najlona, ​​polikarbonata, ugljičnih vlakana, polipropilena i još mnogo toga!

Uz ovu raznolikost, lakše je nego ikad stvoriti funkcionalne, vizualno izražajne i visokoučinkovite ispise od raznih uzbudljivih plastičnih materijala.

Kako odabrati dobar 3d filament za 3d printer

Dakle, kupili ste svoj prvi 3D printer i pred vama se otvorio cijeli svemir stvari za ispis! Od praktičnih i funkcionalnih predmeta do čisto dekorativnih i zabavnih.

Ali prvo morate odabrati pravu nit!

Predlažemo da počnete s tri popularna materijala za 3D ispis: SILK, PETG i PLA

SILK filamenti

PLA SILK je visokokvalitetni filament koji je mješavina PLA i PETG materijala. Ova jedinstvena kombinacija daje proizvodima nenadmašan sjaj i kombinira tiskarska svojstva oba materijala u isto vrijeme.

Silk filamenti će vašim proizvodima omogućiti sjaj, što će stvoriti impresivan vizualni efekt.

SILK plastika je biorazgradiv, ekološki prihvatljiv materijal. Idealan je za ispis ukrasnih elemenata interijera.

Svileni filament je materijal s jedinstvenim estetskim svojstvima. Satenska tekstura uveliko smanjuje vidljivost slojeva sa strane tiskanih proizvoda. SILK filamenti zadržavaju klasična svojstva PLA, što je jednostavan i učinkovit tisak, uz održavanje vrlo malog skupljanja i relativno visoke čvrstoće na kidanje.

Dakle, materijal je stvoren za one koji cijene jednostavan tisak i vrlo visoka estetska svojstva.

Može se koristiti za izradu otisaka izvrsne kvalitete zbog izvrsnog prianjanja između slojeva, malog savijanja i bez zaplitanja.

PETG filamenti

Polietilen tereftalat (PET) je najčešće korištena plastika na svijetu. Najpoznatiji kao polimer koji se koristi u bocama za vodu, također se nalazi u odjevnim vlaknima i spremnicima za hranu.

PETG je svestran materijal, ali se razlikuje od mnogih drugih vrsta filamenata za 3D pisače po svojoj fleksibilnosti, čvrstoći i otpornosti na toplinu i udar. To ga čini idealnim filamentom za 3D printer za korištenje s funkcionalnim predmetima koji mogu biti izloženi stalnim ili iznenadnim opterećenjima kao što su mehanički dijelovi, dijelovi pisača i sigurnosne komponente.

PETG filamenti imaju prednosti: fleksibilnost, trajnost, lakoća tiska.

PETG filamenti imaju nekoliko minusa: osjetljiv na vlagu (PETG je higroskopan, što znači da upija vlagu iz zraka), površina se lako ogrebe.

PLA filamenti

U potrošačkom 3D ispisu, polilaktid (PLA) je kralj. PLA filamenti su očito najpopularnija vrsta filamenta za 3D printer, i to s dobrim razlogom.

Prvo, PLA je lako ispisati. Ima nižu temperaturu ispisa od ABS-a i ne uvija se tako lako, što znači da ne treba grijani krevet (iako svakako pomaže). Još jedna prednost korištenja PLA je ta što ne ispušta neugodan miris tijekom tiska (za razliku od ABS-a). Općenito se smatra filamentom bez mirisa.

Još jedan privlačan aspekt PLA je da su PLA filamenti dostupni u gotovo beskrajnoj raznolikosti boja i stilova.

Konačno, PLA, kao biorazgradivi termoplast, održiviji je od većine vrsta filamenata za 3D pisače i izrađen je od obnovljivih izvora kao što su kukuruzni škrob ili šećerna trska.

Naravno, postoje i mnogi drugi 3d filamenti koje nismo naveli.

11.02.2022. 11:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh