« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci
ISMIJAVANJE

Fidel Castro nazvao Baracka Obamu glupim

"Kako lijepo! Kako inteligentno!" sarkastično je prokomentirao Obamin poziv za promjene na Kubi bivši vođa Fidel Castro

Fotografija vijesti
Više o

Barack Obama

,

Fidel Castro

,

Kuba

Nakon što je američki predsjednik za zatražio promjene na Kubi kao preduvjet razvijanju boljiih bilateralnih odnosa s SAD-om, bivši kubanski vođa Fidel Castro Baracka je Obamu nazvao glupim, piše Hina.

On je pozvao karipski komunistički otok, koji je pod američkim embargom već pet desetljeća, da se pridruži valu demokratskih promjena koji upravo prolazi arapskim svijetom, te podsjetio da je u zadnjih nekoliko desetljeća demokratizacija protjerala većinu autoritarnih vladara u Latinskoj Americi.

"Došlo je vrijeme da se ista stvar dogodi na Kubi. Ako vidimo pozitivne pomake, onda ćemo vam odgovoriti na pozitivan način", poručio je Obama režimu u Havani u razgovoru s hispanoameričkim novinarima.

U četvrtak je Castro odgovorio sarkazmom u eseju objavljenom u kubanskim državnim medijima. "Kako lijepo! Kako inteligentno! Tolika velikodušnost nije mu pomogla da shvati kako nakon 50 godina blokade i zločina protiv naše zemlje, nisu uspjeli slomiti naš narod", napisao je Castro.

On je ustvrdio da će se mnoge stvari promijeniti na Kubi, ali samo zahvaljujući "vlastitim naporima Kubanaca i usprkos Sjedinjenim Državama".

"Možda će se to carstvo srušiti prvo", dodao je.

On je također kritizirao nedavnu odluku američkog suca koji je odlučio da jedan osuđeni kubanski agent mora svoje uvjete puštanja na uvjetnu slobodu odraditi u SAD-u i prije toga se ne smije vratiti svojoj obitelji na Kubu. "To se moglo očekivati. Inače bi carstvo prestalo biti carstvo, a Obama bi prestao biti glup", zaključio je Castro.

30.09.2011. 16:16:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh