« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 godina i 3 mjeseca
MA DA?

Fermentirana hrana štiti od bolesti

Fermentirani proizvodi od povrća i mliječnih proizvoda pomažu u borbi kod različitih bolesti

Sarmica je prava stvar :)
Sarmica je prava stvar :) (Arhiva)
Više o

mliječna kiselina

,

kiseli kupus

,

fermentirana hrana

Fermentirana hrana omiljena je u svim dijelovima svijeta, pa tako i kod nas - sjetite se samo svih delicija koje se pripremaju od kiselog kupusa. No, kao i uvijek, ispada da su naši stari odavno znali da se radi o hrani koja štiti od bolesti.

Naime, Sang-Moo Kang, profesor na Institutu za biomedicinske znanosti na Georgia University, piše da fermentirani proizvodi od povrća i mliječnih proizvoda pomažu u borbi kod različitih bolesti: "Studije su otkrile da neki sojevi bakterijske mliječne kiseline pružaju djelomičnu zaštitu od bakterijskih zaraznih bolesti, kao što je Streptococcus pneumoniae, kao i prehlade i gripe. "

Za ovu studiju, Kang i tim bili su u mogućnosti spriječiti brzo mršavljenje i smrt u skupini miševa koji su prethodno tretirani s Lactobacillus casei DK128 bakterija. To ne samo da ih štiti od smrtonosnih primarnih infekcija, već i sekundarnih infekcija. Pretretirani miševi doživjeli su zapanjujuće 100-postotno preživljavanje i prevenciju gubitka težine.

Nevjerojatno, ti miševi imali su 18 puta manje virusa u plućima nego kontrolna skupina. Dok niti jedan od tih miševa nije umro, svi miševi u kontrolnoj skupini bili su mrtvi do kraja ispitivanja. Treba napomenuti da je svakom mišu, uključenom u studiju, ubrizgana smrtonosna doza.

Ovo istraživanje nudi nadu da bakterije mliječne kiseline mogu biti korisna preventivna hrana: "Ovi rezultati znatno će poboljšati naše razumijevanje mehanizama kojima domaćini mogu razviti urođeni i prilagodljivi imunitet protiv snrtonosnih virusnih infekcija", rekao je Kang. 

Stoga, navalite na sarmu, buncek s kupusom, kobase i krvavice u istom - i zaštitite se od bolesti!

30.01.2018. 13:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh