« Glazba
objavljeno prije 10 godina i 8 mjeseci
BILI SMO...

Fantastični Peter Gabriel u Kombank Areni

Ako niste zamijenili karte i otišli u Beograd na koncert Petera Gabriela, napravili ste jednu od većih pogrešaka u životu

Peter Gabriel u Kombank Areni
Peter Gabriel u Kombank Areni (Arhiva)

Peter Gabriel pokazao je u Kombank Areni zašto je i dalje intrigantan i inovativan glazbenik čije se koncerte prepričava godinama nakon što ste imali sreće i došli na jedan.

Tako je bilo i sinoć u Kombank Areni gdje je koncert premješten iz Zagreba. Za informaciju onima koji nisu zamijenili karte - mogli ste ih zamijeniti na ulazu, dobiti piće dobrodošlice i sjajno se provesti.

Za početak, razlika od koncerata u zagrebačkoj Areni je drastična - Kombank Arena je puno prijateljskije nastrojena prema posjetiteljima, nema milijun ograda, tona zaštitara užarenih očiju koji vam ne daju mrdnuti i žele vam napraviti full cavity search. Tu je sve opuštenije i mirnije, zaštitara ima minimalno i vrlo su uslužni, a publika je .... Publika zna cijeniti činjenicu da im je netko tako velik došao održati koncert.

Naime, kako u Zagrebu zadnjih godina obično ne možete čuti koncert od "genijalaca" koji oko vas razgovaraju o svojim problemima, politici, vremenu i automobilima i to tako glasno da ne čujete glazbu, ovdje ljudi pjevaju s izvođačem, a ostalo vrijeme, zamislite, šute i uživaju u glazbi!

Gabriel je izašao točno u osam i najavio nastup svojih back vokala, jedne na timpanima, a druge na vilončelu i to je bilo sjajno. Djevojke su očito izuzetno talentirane i stvaraju glazbu koja će se dugo i rado slušati.

Nakon desetak minuta pauze, oko 8.45 Gabriel je sjeo za klavir i na prilično tečnom srpskom pročitao najavu koncerta, na oduševljenje publike. Naravno, pozdravio je i one koji su stigli iz Zagreba, a odazvalo nas se priličan broj. Sveukupno je bilo gotovo osam tisuća ljudi, što je uz sve probleme koji su pratili koncert zapravo sjajan odaziv.

Koncert je imao tri dijela - početak je bio akustičan, uz upaljena svjetla u dvorani, Gabriela na klaviru i ostatak standardne postave - Tonyja Levina, Davida Rhodesa, Davida Sanciousa i Manu Katchea koji su potpomognuti djevojkama napravili sjajnu atmosferu. Usred četvrte pjesme zagašena su svjetla u dvorani, reflektori su se rasplesali i počela je totalna ludnica na Digging in the Dirt. 

I opet, makar su sva mjesta bila sjedeća, publika se digla, poletjela pred binu, a zaštitari su se mirno smješkali i povukli, a show bez premca je mogao početi. Svaki puta nove i svježe obrade poznatih klasika tipa Red Rain, Sledgehammer, Solsbury Hill i ostalih držale su cijelu dvoranu na nogama više od dva sata. Nevjerojatno efektno zvučala je Mercy Street koju je otpjevao ležećki. 

Opisati atmosferu nije lako, jer vrhunski manipulator Gabriel dirigira publikom kao vješti lutkar, dozirajući raspoloženje prema svojim planovima. 

Čuli smo sve što smo poželjeli, a finale je bilo senzacionalno s In Your Eyes. Uspjeli smo ga dozvati i na bis, gdje je prvo odao priznanje Beograđanima za rušenje Miloševića i koncert je završio pjevanjem poznate himne za borbu protiv ugnjetavanja, Biko s fantastično efektnim završetkom u kojem se sa stropa spustila DNK zavojnica - nemoguće je opisati što je to bilo, pa ni nećemo.

Neopisivo dobar koncert, izuzetna organizacija Kombank Arene u koju ćemo očito u mjesecima koji dolaze ići gledati vrhunske izvođače umjesto da ih gledamo u Zagrebu. Preporuka - ne propuštajte ni slučajno! Recimo, Deep Purple 18. veljače 2014.

Galeriju fotografija s koncerta pogledajte OVDJE

06.10.2013. 10:13:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Ana
    07.10.2013. 10:32
    Evo što je rekao Peter Gabriel na svojem FB fan pageu:

    #Belgrade, one of the best shows so far... Every show has been great... just this one tonight felt like we were getting there. Thank you to all that have attended the shows! See you soon!
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh