« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 11 mjeseci
ŠTRAJK NA SVEUČILIŠTU

Fakulteti protiv Zakona o visokom obrazovanju - štrajk u pripremi

Ni jedan fakultet u Hrvatskoj nije javno dao podršku prijedlozima zakona o znanstvenoj djelatnosti, visokom obrazovanju i sveučilištu kažu sindikati

Više o

Radovan Fuchs

,

štrajk na fakultetima

,

akademska solidarnost

,

Sindikat visokog obrazovanja i znanosti

Sindikat visokog obrazovanja i znanosti "Akademska solidarnost" i Inicijativa "Akademska solidarnost" u izjavi za javnost, objavljenoj sinoć, ističu kako ni jedan fakultet u Hrvatskoj nije javno dao podršku prijedlozima zakona o znanstvenoj djelatnosti, visokom obrazovanju i sveučilištu, a odbacilo ih je, kako navode, 97 posto fakulteta koji su se o tome javno izjasnili, odnosno 51 posto od ukupnog broja fakulteta u Hrvatskoj prenosi Hina. 

Ovim podacima, navode u Sindikatu, žele hrvatskoj javnosti prikazati stvarno stanje stvari, neposredno prije zaključenja organizacijske i pravne pripreme štrajka akademskih radnika.

Riječ je o podacima koji su, kažu, dostupni na internetskim stranicama Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa (MZOŠ), Agencije za znanost i visoko obrazovanje i Udruge za razvoj visokog školstva "Universitas" iz Rijeke, a iz Sindikata su se njima poslužili kako bi "prikazali stvarni stav akademske zajednice o prijedlozima novih zakona izrečen pojedinačnim i skupnim javnim priopćenjima nakon 19. travnja ove godine".

Navode i kako su u svojim medijskim izjavama MZOŠ i ministar Radovan Fuchs oponente zakonskih prijedloga, koje "pošto-poto pokušavaju progurati, uglavnom nazivali 'dijelom akademske zajednice'".

Iz Sindikata, potaknuti takvim sustavnim nastojanjima da se oponente diskvalificira kao "neke", "pojedine", "marginalne" dijelove akademske zajednice, a u cilju objektivnog informiranja javnosti, mole Ministarstvo i ministra Fuchsa da ubuduće, kada govore o protivnicima zakona, jednostavno govore o akademskoj zajednici.

Skupština Sindikata visokog obrazovanja i znanosti "Akademska solidarnost" je u utorak, 21. lipnja, istoga dana kad je Vlada RH uputila u saborsku proceduru prijedloge zakona o znanstvenoj djelatnosti, visokom obrazovanju i sveučilištu, donijela odluku o pokretanju procedure za stupanje u štrajk akademskih radnika.

Tijekom štrajka se, kako su najavili, neće održavati ispiti, a obustavit će se i izvršavanje ostalih radnih obveza znanstvenika i sveučilišnih radnika sukladno Zakonu o radu i ostalim pravnim propisima RH. Uz to će se organizirati i drugi oblici prosvjeda i otpora nametanju paketa zakonskih prijedloga.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa (MZOŠ) 23. lipnja je u povodu najave štrajka Sindikata visokog obrazovanja i znanosti "Akademska solidarnost" uputilo apel svima "koji planiraju bilo kakve aktivnosti" da prvenstveno vode brigu o interesu studenata te da pokažu "barem minimum akademske solidarnosti". MZOŠ je tada u priopćenju. među ostalim, naveo i da se radi o pokušaje obmane od strane pojedinaca te naglasio da se svi oni koji se bore protiv donošenja zakona bore protiv potpuno besplatnog studiranja. 

 

27.06.2011. 08:53:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh