« Hi-tech
objavljeno prije 5 godina
MA DA :)

Facebook u novom skandalu

Facebook je tražio od novih korisnika lozinku za e-mail račun i potom kopirao njihove kontakte

I opet cirkus...
I opet cirkus... (Arhiva)
Više o

afera

,

Facebook

,

privatnost

Facebook je preuzeo e-mail kontakte više od 1,5 milijuna korisnika, ne tražeći prethodno od njih dozvolu, priopćili su iz te društvene mreže tvrdeći da se sve to dogodilo - nenamjerno.

Podaci su prikupljeni putem sustava koji se koristi za provjeru identiteta novih članova, prenosi BBC.

Facebook je tražio od novih korisnika lozinku za e-mail račun i potom kopirao njihove kontakte.

U četvrtak su izvijestili da su promijenili metodu registracije novih korisnika kako bi se prekinulo preuzimanje kontakata.

Svi korisnici čiji su kontakti preuzeti bit će o tome obaviješteni a svi kontakti preuzeti bez pristanka korisnika izbrisani, poručuju iz Facebooka.

Vjeruje se da je Facebook preuzete podatke koristio za mapiranje društvenih i osobnih veza među korisnicima.

Preuzimanje e-mail kontakata bez pristanka započelo je u svibnju 2016., kazali su iz Facebooka za Business Insider koji je izvijestio o tome.

Prije toga Facebook je pitao nove korisnike žele li potvrditi svoj identitet putem e-mail računa. Pitalo ih se i žele li dobrovoljno učitati svoj e-mail adresar.

Opcija i tekst o preuzimanju kontakata izmijenjeni su u svibnju 2016., no osnovni kod koji je kopirao kontakte ostao je netaknut, pojasnili su iz Facebooka.

Krajem ožujka u Facebooku su otkrili da su lozinke oko 600 milijuna korisnika mjesecima bile interno pohranjene u plain text formatu, dodaje BBC.

22.04.2019. 16:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh