« Hi-tech
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
REAGIRATI NA VRIJEME

Facebook pojačava borbu protiv suicida

Najpopularnija društvena mreža današnjice je u suradnji sa savjetovalištem The Samaritans pokrenula sustav uzbunjivanja u slučaja da netko na Facebooku najavi samoubojstvo

Facebook poboljšava prevenciju suicida
Facebook poboljšava prevenciju suicida (Deviantart)
Više o

Facebook

,

samoubojstvo

,

suicid

,

The Samaritans

Mreža svih mreža Facebook planira pokrenuti novi sustav koji će korisnicima omogućavati prijavljivanje prijatelja za koje misle da su skloni suicidalnom ponašanju. Čitava stvar pokreće se u suradnji sa savjetovalištem za prevenciju suicida iz Ujedinjenog Kraljevstva The Samaritans iz kojeg kažu da je sustav tijekom faze testiranja već isprobalo nekoliko ljudi.

Bilo koji korisnik koji je zabrinut za svojeg prijatelja može ispuniti određeni formular, detaljno opisati uzroke svoje zabrinutosti i zatim to proslijediti moderatorima stranice. Ulaziti u razloge pokretanja ove usluge zaista nije potrebno; dovoljno je 'prelistati' Internet i lako ćete pronaći brojne vijesti o tome kako su mnogi, prije svega tinejdžeri, upravo preko Facebooka i drugih društvenih mreža najavili samoubojstvo.

Stranica za prijavu od vas traži adresu (URL) s Facebooka na kojoj su navedene poruke koje najavljuju suicid, puno ime korisnika i detalje o bilo kojim drugim mrežama čiji su članovi. Borba protiv suicida tako postaje jedan od glavnih prioriteta Facebooka. „Kad se zaprimi prijava, prvo se procjenjuje je li potrebno alarmirati policiju ili će se to proslijediti nama", piše BBC citirajući Nicolu Pecketta iz The Samaritansa.

Protekla tri mjeseca sistem je prolazi fazu testiranja bez javnog obznanjivanja tijekom kojih je zaprimljeno nekoliko stvarnih prijava i nijedna lažna uzbuna, kazali su iz The Samaritansa. Sustav prevencije sucida bi u punom pogonu svoje funkcioniranje trebao započeti vrlo uskoro. Međutim, spomenuto savjetovalište pokriva samo područja Ujedinjenog Kraljevstva i Irske, ali iz Facebooka najavljuju da će u što kraćem roku pokušati internacionalizirati uslugu u suradnju s lokalnim sličnim organizacijama.

08.03.2011. 09:17:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh