« Hi-tech
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
CENTAR INTERNETA

Facebook napravio prvi korak prema svjetskoj dominaciji

Open Graph protokol korisnicima bi trebao omogućiti personalizirano surfanje internetom

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Facebook)
Više o

Facebook

,

društvene mreže

,

privatnost na facebooku

,

postavke privatnosti

,

7. studenoga

Prva faza strategije za apsolutnu dominaciju na internetu uspješno je okončana - u samo tjedan dana više od 50.000 internet stranica diljem svijeta integriralo je nove funkcije Facebooka.

Drugim riječima, svakih sat vremena 300 novih stranica prihvaća nove opcije što je odlična vijest za Facebook, ali loša vijest za privatnost preko 400 milijuna korisnika te društvene mreže.

Nove funkcije lansirane su u sklopu Open Graph inicijative, odnosno protokola koji bi korisnicima trebao omogućiti personalizirano surfanje internetom.

Prilikom učitavanja pojedinih portala korisnici tako mogu na naslovnici doznati koji članci se sviđaju njihovim prijateljima te ostavljati komentare na dnu svakog članka pod dvojim punim imenom i prezimenom.

Kako je cijela ideja koja stoji iza protokola znatno kompleksnija od navedenog, sasvim je jasno da društveni dio interneta postaje vrlo složen sustav kojeg prosječan korisnik ne može razumjeti niti se od njega obraniti.

Iako su nove funkcije izazvale val oduševljenja kod dijela korisnika koji su ih odmah prihvatili, javili su se i žestoki kritičari koji traže da se one što prije stave izvan zakona jer krše prava privatnosti surfera.

Lansiranje Open Graph protokola tek je prvi korak Facebookove strategije da postane centralna točka na internetu preko koje će korisnici obavljati sve što ih na internetu interesira - od čitanja vijesti do komunikacije s prijateljima.

29.04.2010. 10:40:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh