« Hi-tech
objavljeno prije 7 godina i 9 mjeseci
LIKE?

Facebook je već internetski starac

Facebook je u svijetu interneta već "starac", ali vitalan, jer najveća svjetska društvena mreža bilježi vrtoglavi rast prometa i porast broja (posebno starijih) korisnika

Facebook slavi deset godina postojanja
Facebook slavi deset godina postojanja (DW)
Više o

Facebook

,

godišnjica

Teško je povjerovati da Facebook ovoga utorka (4.2.) slavi već svoj 10. rođendan. Shodno tome, mlađe generacije ga već smatraju "starcem". Ali ne samo da je deset godina u svijetu interneta jako dug period, nego su i njegovi korisnici sve stariji. Mlađa generacija se sve više okreće platformama kao što su Twiter, Tumbir ili WhatsApp. Čak je i sam Facebook to priznao.

Za pretpostaviti je da će se taj trend samo pojačavati. Jer, koji tinejdžer želi ići u klub u koji idu njegovi roditelji? A ni na internetu nije drugačije nego u stvarnom životu. Tako da se Facebooku dugoročno zapravo proriče smrt "uz odgodu na rate". Ali, kad već govorimo o dugoročnim prognozama, zar svi nećemo umrijeti? A Facebook je kratkoročno, ali sigurno i srednjoročno - na dobrom putu. To pokazuje bilanca posljednjeg kvartala u 2013.

Facebook našao pravi kod poslovanja

Od listopada do prosinca prošle godine taj je koncern povećao promet za skoro dvije trećine, odnosno za 2,6 milijarde dolara. Čista zarada je s dosadašnjih 64 skočila na nevjerojatnih 523 milijuna dolara. Ovakvi rezultati "ostarjelog" Facebooka su iznad svih očekivanja analitičara.

Pa čak i na nekada problematičnom području oglašavanja za smartphone i tablet, Facebook bilježi značajan rast. Sada je tako po prvi put zabilježio veću zaradu od reklama na mobilnim aparatima nego na klasičnoj internetskoj stranici. Izraženo u brojkama to izgleda ovako: 2,34 miljarde dolara ili 53 posto ukupne zarade na reklamama. Prije tri mjeseca taj postotak je još iznosio 49, a prije godinu dana samo 23 posto. "'Uboli'su pravi kod poslovanja sa smartphoneima", konstatira analitičar Arvind Bhatia iz financijske tvrtke Sterne, Agee & Leach. Vrijednost dionice Facebooka je skočila za 12 posto.

Trenutno ovu društvenu mrežu koristi oko milijardu i 230 milijuna korisnika, što je 16 posto više nego prije godinu dana.

Dionice Facebooka su na burzama skočile za 12 posto i sada su vrijedne 60 dolara. To je skoro u visini rekorda. No, Facebook je imao i svoje padove, kao na primjer u svibnju 2012., kada su njegove dionice bile pale na 38 dolara. One su u jednom trenutku čak imale rekordno malu vrijednost od 18 dolara! Ali, tu nije kraj rastu kojim se može pohvaliti Facebook: trenutno ovu društvenu mrežu koristi oko milijardu i 230 milijuna korisnika, što je 16 posto više nego prije godinu dana.

Broj onih koji svaki dan koriste Facebook je u zadnjem kvartalu 2013. porastao s 58,3 na 61,5 posto. No, da bi i na malim ekranima širom svijeta zarađivao novac podacima svojh korisnika, menadžment oko šefa koncerna Marka Zuckerberga morao je prije toga debelo investirati. Na kraju je šef bio zadovoljan rezultatima. "Bio je ovo veličanstven kraj godine za Facebook", zaključio je Zuckerberg.

Facebook je 4. veljače 2004. osnovao Mark Zuckerberg sa svojim kolegama s fakulteta u svom stanu dok je studirao na elitnom Harvardu. "Veselimo se našem drugom desetljeću", poručio je Zuckerberg. A Facebookove rođendanske želje su da umreži i "ostatak svijeta".

Piše: ARD/rtr/dap/Svetozar Savić/DW
01.02.2014. 18:33:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh