« Hi-tech
objavljeno prije 11 godina i 1 mjesec
21. STOLJEĆE

Facebook i Twitter zamijenili čitanje lektire

Anketa koju je provela britanska Nacionalna zaklada za pismenost pokazala je da izvan obvezne školske lektire jednu knjigu na mjesec pročita manje od polovice mladih

Fotografija vijesti
Više o

Facebook

,

čitanje knjiga

,

Twiter

Jedan od šest britanskih adolescenata mjesečno ne pročita niti jednu knjigu, ali sa „peglanjem" po Facebooku i Twitteru nemaju nikakvih problema, piše Hina.

Anketa koju je provela britanska Nacionalna zaklada za pismenost, a u kojoj je ispitano 18.141 dijete u dobi od osam do 17 godina, pokazala je i to da izvan obvezne školske lektire jednu knjigu na mjesec pročita manje od polovice mladih. Uz to, većini anketirane djece glavna je "lektira" sms, e-mail, Facebook i Twitter.

"Približimo li čitanje toj djeci i pomognemo li im da zavole čitanje promijenit ćemo im život i pružiti im nove mogućnosti i izazvati nove sklonosti", rekao je dikrektor Zaklade Jonathan Douglas.

Stariji učenici znatno češće od mlađih kažu da nisu pročitali nijednu knjigu u proteklih mjesec dana, pokazuju rezultati ankete.

"Bojimo se da bi ta djeca mogla pripadati skupini od jedne šestine odraslih čija je pismenost na razini pismenosti djece mlađe od jedanaest godina", upozorava Douglas.

Budući da ima pokazatelja po kojima je učestalost čitanja izravno povezana s uspjehom, "hitno je potreban" nov pristup poticanju mladih na čitanje, kažu iz Zaklade.

Na temelju rezultata ankete Zaklada ističe da je prijedlog britanskoga ministarstva obrazovanja po kojemu bi svi učenici u dobi od 11 godina morali pročitati 50 knjiga na godinu "golem izazov".

23.08.2011. 17:57:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh