« Hi-tech
objavljeno prije 12 godina
LUKAVO...

Facebook će sve korisnike tražiti broj mobitela

Potaknuti provalama hackera na LinkedIn i eHarmony, u Facebooku su odlučili podići sigurnost na novu razinu, je li to kraj privatnosti?

Je li ovo zadnji čavao u lijesu Facebooka?
Je li ovo zadnji čavao u lijesu Facebooka? (Arhiva)
Više o

Facebook

,

hakeri

,

privatnost

,

zaštita privatnosti

,

broj mobitela

Facebook je već milijunima svojih korisnika u SAD postavio link na vrh stranice gdje se traži da korisnici slijede jednostavne sigurnosne uvjete. Klikom na link dolazite na sigurne stranice gdje odabirete svoju novu zaporku i unosite broj mobitela.

Potvrdom broja mobitela omogućavate Facebooku da automatski izbriše vašu zaporku u slučaju da vam je račun hakiran. Zatim dobivate SMS od Facebooka kojim će vas obavijestiti da vam je lozinka promijenjena.

Naizgled dobar način za zaštitu privatnosti korisnika zapravo je dvosjekli mač, jer Facebook ne može garantirati da hakeri neće doći do brojeva telefona. Uz to, na ovaj način dobiva još jedan dodatni kanal za moguće oglašavanje.

Nije naodmet pogledati u kristalnu kuglu i zaključiti kako bi ovaj potez stvarno mogao označiti kraj Facebooka kakav danas poznajemo. Korisnici se već odavno bune na ugrožavanje privatnosti, što je ovim potezom još više narušeno, a takva bi se politika Facebooku mogla obiti o glavu još i jače - na taj bi način velik broj korisnika s nekoliko lažnih profila došao u nezgodnu situaciju da mora napisati isti broj mobitela za njih.

U slučaju da Facebook odluči sankcionirati takve, vrlo brzo bi se uvidjelo da je brojka od preko 900 milijuna korisnika zapravo bajka.

17.06.2012. 10:54:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh