« Ekosfera
objavljeno prije 11 godina i 7 mjeseci
ISLANDSKI DIMNJAK

Eyjafjallajokull izbacuje između 150 i 300 tisuća tona CO2 dnevno

Količina ugljičnog dioksida koju obično izbacuju vulkani zanemariva je s obzirom na ukupnu emisiju plina s učinkom staklenika, istaknuo je vulkanolog Patrick Allard

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (NASA/YouTube)
Više o

CO2

,

vulkan

,

vulkanski pepeo

,

Island

,

ugljični dioksid

Islandski vulkan Eyjafjallajokull izbacuje između 150.000 i 300.000 tona ugljičnog dioksida na dan, a ako se godinu dana zadrži ta količina, po emisiji plina s učinkom staklenika bit će na istoj razini kao Austrija, rekla su u ponedjeljak dvojica stručnjaka, prenosi AFP.

Količina ugljičnog dioksida koju obično izbacuju vulkani zanemariva je s obzirom na ukupnu emisiju plina s učinkom staklenika, istaknuo je vulkanolog Patrick Allard s geološkog instituta u Parizu. Nema podataka o količini ugljičnog dioksida koju izbacuje islandski vulkan nakon erupcije 14. travnja, ali procjene su moguće u usporedbi s prošlom erupcijom 20. ožujka.

Tijekom prve erupcije 15.000 tona ugljičnog dioksida bilo je izbačeno svakoga dana, rekao je geolog Colin Macpherson sa Sveučilišta Durhama u Engleskoj. "Sadašnji val magme je 10 do 20 puta veći" i količina ugljičnog dioksida koju izbacuje Eyjafjallajokull jest 150.000 tona na dan", rekao je, prenosi AFP.

Patrick Allard iznio je slične procjene i naveo da u ovom trenutku vulkan proizvodi 20 puta više ugljičnog dioksida nego u prvoj fazi erupcije, ili 300.000 tona na dan. Te emisije taj će vulkan smjestiti između 47. i 75. mjesta na popisu zemalja koje ispuštaju plin s učinkom staklenika, odgovornog za klimatsko zatopljenje, po podatcima World Resources Institutea iz 2005., nevladine organizacije specijalizirane za podatke o okolišu.(hina/metro-portal)

19.04.2010. 21:25:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh