« Ekosfera
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
PRVI PUT

Počinje proljetno čišćenje "zone smrti" na Mount Everestu

U opasnoj zoni skupljat će se prazne boce za kisik, spremnici za plin, poderani šatori i čak tri ljudska tijela

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)
Više o

Mount Everest

,

čišćenje

,

Sir Edmund Hillary

Proljetno čišćenje "zone smrti" na Mount Everestu

Dvadeset nepalskih alpinista ovaj će se tjedan uputiti na Mount Everest kako bi pokušali ukloniti smeće koje se ondje nalazi već desetljećima.

Mnogi strani i nepalski alpinisti i do sada su čistili Mount Everest, no Namgyal Sherpa, vođa ove ekspedicije (Extreme Everest 2010), rekao je da se do sada nitko nije usudio čistiti iznad 8.000 metara, području poznatom kao "zona smrti" zbog manjka kisika i opasnog terena.

Sherpa i njegova ekipa iskusnih alpinista, noseći prazne ruksake i posebne vreće, izložit će se riziku rijetkog zraka i niskih temperatura kako bi skupili prazne boce za kisik, kanistre za plin, poderane šatore, užad i posuđe odbačeno između rute South Col i vrha visokog 8.850 metara.

"Ovo je prvi put da čistimo na toj visini, u zoni smrti. To je jako teško i opasno", rekao je Sherpa (30), koji se na Everest popeo sedam puta. "Smeće se do sada nalazilo ispod snijega. No sada je na površini jer se snijeg zbog globalnog zatopljenja topi", rekao je.

"Smeće stvara probleme penjačima... Neki komadi nalaze se ondje od vremena Hilaryja", rekao je.

Novozelanđanin Sir Edmund Hillary i nepalski šerpa Tenzing Norgay prvi su se 1953. popeli na vrh Mount Everesta.

Od tada na planinu se popelo više od 4.000 alpinista.

Sherpina ekipa nada se da će skupiti barem 2.000 kilograma smeća kao i tijelo penjača koji je poginuo prije dvije godine.

"Vidio sam tri tijela koja ondje leže godinama", rekao je. "Spustit ćemo tijelo švicarskog alpinista koji je poginuo 2008. i kremirati ga u baznom logoru za što smo dobili pristanak obitelji." (hina/metro-portal)

19.04.2010. 10:11:53
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh