« Ekosfera
objavljeno prije 3 godine i 6 mjeseci
AKTIVIZAM

Extinction Rebellion izvjesio transparent s nebodera

S nebodera na trgu bana Jelačića Extinction Rebellion Zagreb izvjesio je transparent kojim upozorava javnost na hitnost klimatske krize te poziva na djelovanje

Extinction Rebellion na Trgu
Extinction Rebellion na Trgu (Extinction Rebellion)
Više o

neboder na Trgu

,

Extinction Rebellion

U sklopu trotjednog europskog pokreta za klimatsku pravdu pod nazivom Climate Care Uprising, zagrebački Extinction Rebellion (XR) u srijedu 14.10. popodne izveo je akciju podizanja transparenta s riječima „klimatska kriza, djeluj odmah" na Iličkom neboderu na glavnom gradskom trgu u Zagrebu.

Aktivisti_kinje su izvele_i ovu akciju kao reakciju na nedostatak poduzetnosti po pitanju klimatskih promjena, ali i drugih kriza.

Početkom ove godine hrvatska znanstvena zajednica predala je apel vlastima kojim je zatražila hitno proglašenje izvanrednog stanja u Hrvatskoj te uključenje znanstvenih spoznaja o klimatskoj krizi pri donošenju odluka.

Hrvatska je zbog svojeg geografskog položaja jedna od najugroženijih europskih zemalja po pitanju klimatskih promjena, a već ove godine pokazali smo nespremnost za nošenje s krizama poput pandemije, potresa i poplava.

Zadnje izvješće Međuvladinog panela za klimatske promjene iz 2018. upozorava na to da ako do 2030. ne smanjimo ugljične emisije za 45 %, prijeti nam porast globalne temperature za 1,5 stupnja Celzija. Za Hrvatsku to znači opasnost od katastrofa poput porasta razine mora, ekstremnog vremena, suša, požara, gubitka bioraznolikosti te problema s proizvodnjom hrane.

Unatoč tome, ove su godine donesene brojne štetne odluke poput daljnjih investicija u fosilnu industriju, eksploataciju i istraživanja za bušenje u Slavoniji i na Jadranu, nastavljeno je s deforestacijom, a u utorak je u Riječki zaljev uplovio LNG brod te LNG projekt na Krku uskoro kreće s radom.

Extinction Rebellion Zagreb stoga ovom nenasilnom akcijom najavljuje otpor takvim odlukama te poziva sve zabrinute i zainteresirane građane_ke da se pridruže pokretu, bilo aktivistički, umjetnički ili na neki drugi način, kako bi se zajedno izborili_e za bolju budućnost.

15.10.2020. 10:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh