« Život
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
MUTACIJA U 5. BRZINI

Evolucija je brža nego što mislimo

Stručnjaci smatraju da se rezultati evolucije pokazuju nakon tisuća, a ne milijuna godina

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Deviantart)
Više o

genetika

,

evolucija

,

mutacija

,

max planck institut

Skupina njemačkih i američkih znanstvenika otkrila je da se genetska mutacija - temeljni proces evolucije - odvija brže nego li se dosad mislilo, navodi se u studiji objavljenoj u petak.

Znanstvenici Instituta za molekularnu biologiju Maxa Plancka u Tuebingenu, u suradnji sa Sveučilištem u Indiani, proučavali su mutaciju genoma biljke Arabidopsis Thaliana (uročnjak) i spoznali da će svaki gen u biljci mutirati u prosjeku jednom na 143 milijuna generacija. "I dok su dugoročni učinci genetske mutacije dobro poznati, nismo dosad znali koliko često dolazi do novih mutacija", rekao je voditelj projekta Detlef Weigel.

Ovo otkriće znači da će se u mnogih vrsta biljaka, koje s milijunima pojedinačnih primjeraka proizvode na tisuće sjemenki u svakoj generaciji, cijela mutacija genoma (cjelovit prikaz genetskih informacija svakoga organizma) dogoditi u relativno kratkom vremenskom razdoblju. "Evolucija nam se ukazuje nakon tisuća, a ne milijuna godina", rekao je Weigel.

Takva brzina genetske mutacije može objasniti zašto se neke vrste biljaka brzo prilagođavaju novim okolnostima, primjerice kako u nekoliko generacija postaju otporne na herbicide.

Stručnjaci su priopćili da bi se takva brzina mutacije u teoriji mogla očekivati i u ljudskoj DNK, što znači da sa šest milijuna stanovnika na zemlji svaki oblik ljudskog gena trajno mutira u nekom kutku svijeta. "Ako otkriće primjenimo na ljude, svaki od nas ima na redu 60 novih mutacija koje nisu bili prisutne u naših roditelja", rekao je Michael Lynch sa sveučilišta u Indiani. (hina/metro-portal)

01.01.2010. 16:35:08
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    vicevi
    04.04.2012. 01:32
    Evolucija je brža što brže tehnologija napreduje!
  2. avatar
    fabula lektire
    14.06.2012. 12:18
    kako je dobra slika. vrh
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh