« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 godina i 7 mjeseci
EH, DA ...

Evo zašto tamanimo grickalice na poslu

Razlog je prilično jednostavan - ljudi više žele jesti čips, slastice i druge nezdrave grickalice poslije obavljenoga dosadnog zadatka

Evo razloga - dosada!
Evo razloga - dosada! (Shutterstock)
Više o

nezdrava hrana

,

dosada

,

grickalice

,

dopamin

Zdrava prehrana iskače iza svakog ugla u svim mogućim oblicima, no zašto onda nastavljamo tamaniti nezdrave grickalice, naročito na poslu?

Britanski znanstvenici tvde da su pronašli odgovor na ovo pitanje - ljudi posežu za grickalicama kad im je dosadno.

Psiholozi Sveučilišta središnjeg Lancashirea (UCLan) proveli su dvije studije o poveznicama između dosade i hrane. Rezultate su predstavili na godišnjoj konferenciji Britanskog društva psihologa.

U prvoj studiji zamolili su 52 sudionika da ispune upitnik o preferiranim 'zalogajčićima' prije i nakon što su ispunili dosadni zadatak prepisivanja jedne te iste skupine slova.

U drugoj su zatražili da 45 ispitanika pogleda zabavan pa dosadan video prilog, a ispred njih su postavili zdjelice sa zdravim i nezdravim grickalicama.

Rezultati prve studije pokazali su da ljudi više žele jesti čips, slastice i druge nezdrave grickalice poslije obavljenoga dosadnog zadatka.

U drugoj se studiji pokazalo da je mnogo više nezdrave hrane pojedeno tijekom gledanja dosadnog videa.

"Ovi su rezultati u skladu s ranijim istraživanjima koja upućuju na to da za zašećerenom i masnom hranom posežemo kad nam je dosadno. To ide u prilog pretpostavci po kojoj je dosada povezana s niskom razinom stimulativnog hormona dopamina te da ga ljudi nastoje podići masnom i slatkom hranom, ako se ne mogu riješiti dosade na neki drugi način", rekao je vodeći autor studije, dr. Sandi Mann.

Stoga, ako vam je na poslu dosadno, nađite si neku zabavu.

13.10.2016. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh