« Seks
objavljeno prije 7 godina i 4 mjeseca
MA DA?

Evo zašto seks zapravo postoji!

Neke životinje poput morskih zvijezda nespolno se razmnožavaju, a drugi kao komodo varani, polažu jaja i majke mogu sve same napraviti

Čemu seks? Evo razloga!
Čemu seks? Evo razloga! (Arhiva)
Više o

seks

,

razlozi

,

razmnožavanje

Seksualna reprodukcija je u odnosu na kloniranje, koje također postoji u prirodi, gubitak vremena i energije s evolucijske točke gledišta. Seks i popratni rituali u životinjskom svijetu mogu biti opasni, i životinje postaju laki plijen za predatore kad zavode. Čak i predatori, poput lavova, znaju izvući kraći kraj kad se bore osvajanje partnerica. 

Ipak, seks je i dalje dominatni način kojim flora i fauna osiguravaju opstanak vrsta. Prirodna selekcija i preživljavanje ovisi o težem putu, seksualnom razmnožavanju koje podiže vjerojatnost da će potomstvo u divljini imati bolji genetski sastav kako bi napredovalo u okolišu koji se neprestano mijenja. Klonovi su uvijek isti pa im nedostaju geni potrebni za uspjeh.

Neke životinje poput morskih zvijezda nespolno se razmnožavaju, a drugi kao komodo varani, polažu jaja i majke mogu sve same napraviti. Bez mužjaka u igri, razmnožavanje je brže i jednostavnije.

"Seks treba biti više nego dvaput učinkovitiji od kloniranja, kako bi prevagnuo. Ako je seks preferirani način prirodne selekcije, seksualna majka treba proizvoditi dvostruko više potomaka od aseksualne ili stvoriti potomstvo koje je dvaput bolje", komentirao je Stuart Auld, biolog sa Sveučilišta Stirling u Škotskoj za AFP, a prenosi GMA.

Biolozi se slažu da je poboljšana sposobnost borbe protiv bolesti glavna prednost genetskih promjena koje dolaze sa seksulanom reprodukcijom, ali je bilo teško dokazati prednosti i mane seksualnih strategija kod različitih vrsta.

Stuart Auld je s dvoje kolega za eksperiment odabrao daphniu, male plankotonske vodene rakove koji se mogu razmnožavati na oba načina. Usporedbom su dokazali da se potomci dobiveni seksualnim putem manje razbolijevaju.

Uvijek prisutna potreba da se izbjegne bolest, objašnjava zašto seks i dalje postoji u prirodnom svijetu usprkos visokim "troškovima" koji dolaze s njim.

22.12.2016. 21:33:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh