« Žene
objavljeno prije 11 godina i 2 mjeseca
ZNANSTVENO OBJAŠNJENJE

Evo zašto ne možemo odoljeti zločestim dečkima

Iskustvo nas uči da su loši za nas, sve nas prijateljice upozoravaju na njih, ali svaki naš pokušaj da im se odupremo završi bezuspješno. Zašto je tomu tako?

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

evolucija

,

zločesti dečki

,

ovulacija

,

seksipil

Unatoč tomu što je ovo pitanje zapravo vrlo jednostavno, ni muškarci, ali ni žene do sada na njega naprosto nisu imali odgovor. Bilo kako bilo, životna je činjenica da će prosječna žena, kad joj date da bira između pristojnog dečka i šarmantnog mangupa uglavnom izabrati ovog drugog, bez obzira na to što se dotad u životu već opekla s jednim ili više takvih.

Srećom, znanstvenici su i na ovo pitanje ponudili odgovor. Naime, prema studiji objavljenoj u časopisu Journal of Personality and Social Pyschology, za sve je kriva - ovulacija.

Hormonalni utjecaj ovulacije na ženski mozak navodi ih da podsvjesno biraju zločeste dečke, vjerujući u zabludi kako će im oni biti odaniji partneri i bolji očevi djeci, stoji u zaključku studije provedene na Sveučilištu u Teksasu.

I kao što se za neke muškarce kaže da ponekad razmišljaju krivom glavom, slično se može reći i za žene dok su pod snažnim hormonalnim utjecajem uslijed ovuliranja. Ispitanice u istraživanju upitane su da procjenjuju privlačnost različitih muškaraca. Pokazalo se da žene na vrhuncu svog plodnog ciklusa gotovo isključivo padaju na sexy i nepouzdane muškarce, pogrešno procjenjujući da su im oni najbolji dugoročni izbor.

Zašto ženski hormoni tjeraju žene da tako snažno preferiraju krive frajere, posebice na vrhuncu plodnosti? Žele li nas naši hormoni upropastiti?

Teoretičari evolucije tvrde kako zločesti dečki imaju višu razinu testosterona, što je u kombinaciji s ovulacijom idealna situacija za pravljenje potomaka. Drugi smatraju kako su zločesti dečki manje pouzdani zbog toga što na raspolaganju imaju više mogućnosti za razmnožavanje. Jednostavnim rječnikom rečeno, „napravljeni" su tako da žene naprosto žele njihovu DNK. Činjenica da neće ostati s majkom nakon toga i pomoći joj u odgoju djeteta evoluciju ne zanima pretjerano.

Čini se kako dobri dečki ipak završavaju posljednji.

11.04.2013. 18:54:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh