« Zdravlje
objavljeno prije 6 godina i 5 mjeseci
FORA!

Evo što oblik lica može reći o nama i našem zdravlju

Cjelokupna studija temelji se na pretpostavci da ljudsko lice sadrži mjerodavne i vjerodostojne pokazatelje psihološkog zdravlja.

Kako se zdravlje ogleda na licu?
Kako se zdravlje ogleda na licu? (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

oblik lica

Nova internacionalna studija razvila je kompjuterski model koji može odrediti informacije o ljudskom zdravlju na temelju analize njihova lica.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Frontiers in Psychology, a tvrdi da kompjuterski model  radi na sličan način na koji radi i naš mozak. Program je sposoban saznati informacije o ljudskom BMI (Body Mass Index, hrv. indeks tjelesne mase), udjel masnoće u tijelu i razine krvnoga tlaka.

Cjelokupna studija temelji se na pretpostavci da ljudsko lice sadrži mjerodavne i vjerodostojne pokazatelje psihološkog zdravlja.

Najprije su se koristile 272 fotografije osoba iz Azije, Afrike i Europe kako bi se program istreniralo na prepoznavanje udjela masnoće u tijelu, BMI-a i razine krvnog tlaka na temelju lica, a nakon toga, od programa se tražilo da iste varijable predvidi na novim, nepoznatim licima, što je on uspješno učinio.

Nakon toga, testirano je 26 sudionika kojima je dan zadatak da u za to namijenjenoj aplikaciji promijene fizički izgled lica osoba kako bi postigli da one izgeldaju zdravije.

Rezultati su pokazali da su ispitanici promijenili izgled ljudi na fotografijama tako da su načinili promjene koje ukazuju na umanjene sve tri ranije nabrojene vrijednosti.

Usporedbom kompjuterskih rezultata i onih dobivenih ljudskim preinakama, saznalo se da je u oba slučaja praćen udio masnoća u tijelu, BMI i razina krvnog tlaka, što znači da se te odrednice mogu prepoznati prema obliku nečijeg lica.

Ova će se saznanja koristiti u svrhu istraživanja modela za dijagnozu različitih zdravstvenih problema.

 

 

Piše: Andrea Holi
08.12.2017. 15:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh