« Život
objavljeno prije 8 godina i 4 mjeseca

Evo što nas je sram pitati liječnika

Postoje pitanja koja se sramimo pitati svog liječnika bez obzira radi li se o muškarcima ili ženama. To su pitanja koja bismo svakako trebali upitati svog liječnika i u čemu nema ničeg sramotnog jer se događa svima

Ove stvari obično se ne pitaju ... a trebale bi
Ove stvari obično se ne pitaju ... a trebale bi (Shutterstock)
Više o

liječnici

,

pacijenti

,

pitanja liječniku

Liječnici čuju svašta u svojoj svakodnevnoj praksi, no neke stvari ne čuju gotovo nikad i to iz jednostavnog razloga - ljude je to sram pitati.

Čak je 70 posto manje vjerojatno da će muškarci posjetiti svog doktora od žena. Jednom kada se kod doktora pojave, sram ih je pitati osjetljiva pitanja. Zapišite pitanja kako biste bili sigurni da ih nećete zaboraviti postaviti. Hipokrat je jednom rekao ono što važi i za žene i muškarce: Mudar čovjek treba uzeti u obzir da je zdravlje najveći blagoslov.

Evo što se muškarci najviše srame pitati, a tu su i odgovori ...

Zašto ispuštam toliko "vjetrova"?
Odgovor: Iako "ispuštanje vjetrova" zna biti jako smiješno, pretjerana potreba za time može biti znak intolerancije na laktozu i druge prehrambene namirnice, a može upozoravati i na crijevne probleme. Uklanjanje mliječnih proizvoda, glutena, soje ili kukuruza iz prehrane može pomoći. Uzimanje probavnih enzima s obrocima i dnevnim probiotocima može pomoći u smanjenju potreba za ispuštanjem vjetrova.

Treba li moj penis biti zakrivljen?
Odgovor: Budite uvjereni: dio muškaraca je rođeno s blagom kongenitalnom zakrivljenošću. Do pet posto muškaraca taj "problem" ima zbog kronične upale nepoznatog uzroka i to se naziva Peyronieva bolest. Ona može uzrokovati bol, gubitak širine organa pa čak i bol tijekom spolnog odnosa. Neki muškarci također imaju zadebljanje vezivnih tkiva u svojim rukama i nogama. Tretmani u kojima se koriste CoQ10, vitamin E, kolagenaza, pa čak i operacija se razmatraju kao pomoć pri ovom problemu. 

Imam li prevelike "muške sise"?
Odgovor: Mnogim muškarcima masno tkivo nakuplja se i na području prsa pa izgleda kao da imaju "muške sise". Taj problem naziva se ginekomastija. U mnogim slučajevima, uzrok je nepoznat, ali je obično znak pretilosti i niske razine testosterona. Rijetko se za to mogu kriviti bolesti jetre i bubrega. Mršavljenje, zdrava prehrana i tjelovježba najčešće rješavaju problem, a u težim slučajevima moguća je i operacija

Naravno, tu su i 3 pitanja koja se žene srame postaviti i odgovori na njih:

Imam neugodan vaginalni miris. Isprobala sam razna sredstva za temeljito pranje, ali problem je i dalje tu. Što da učinim?
Odgovor: "Mnoge žene imaju taj problem, u tome niste sami", tvrdi dr. Machelle M. Seibel, profesorica genikologije na Sveučilištu Massachusetts. Zdrava vagina ima pH oko 4,5. Taj pH se dobiva kroz osjetljiv ekosustav koji je izuzetno učinkovit u smanjenju mirisa, svrbeža i infekcija. Mnogi faktori, kao što su česti spolni odnosi, menstruacija, kontracepcija i pretjerano ispiranje može povećati vaginalni pH. Možete isprobati "RepHresh Vaginal Gel". Klinički je dokazano da pomaže u održavanju zdravog vaginalnog pH, a poboljšanje se osjeti već nakon tri dana primjene.

Je li normalno da nikad nisam doživjela orgazam?
Odgovor: "Jedna odrasla žena priznala mi je da nikad nije doživjela orgazam te da to krije od supruga i prijateljica", kaže psihoterapeutkinja Tammy Nelson. Istina je da čak 80 posto žena glumi orgazme. U prosjeku, ženi za orgazam treba između 7 i 20 minuta. Kada se žena ne usudi o tome pričati sa svojim doktorom, ostaje teško za procijeniti radi li se o psihološkoj blokadi ili o neupućenosti i manjku iskustva. 

Jesu li moje stidne usne normalnog izgleda?
Odgovor: Ovo pitanje spada pod ona pitanja "Jesam li ja normalan?.Odgovor je najčešće potvrdan. Najčešće varijacije u veličini, obliku ili boji stidnih usana su normalne. Ako pri pregledu vaš ginekolog primijeti neke nepravilnosti, on će vam to i reći.

11.01.2016. 09:04:18
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh