« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
DARINKO KOSOR

Europski liberali u potpunosti podupiru Hrvatsku

Europski liberali pomoći će Hrvataskoj da ove godine ispuni svoj cilj dovršetka pristupnih pregovora s EU, izjavio je u Bruxellesu predsjednik HSLS-a

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Cropix)
Više o

Hrvatska

,

Darinko Kosor

,

potpora

,

europski liberali

Peteročlano izaslanstvo HSLS-a, među njima predsjednik stranke Darinko Kosor i predsjednica Središnjeg vijeća HSLS-a Đurđa Adlešič, boravi u utorak i srijedu u Bruxellesu, gdje razgovoraju i s čelnicima liberalne političke skupine u Europskom parlamentu.

Nakon razgovora s vođom liberalne političke skupine u Europskom parlamentu, bivšim belgijskim premijerom Guyom Verhofstadtom i jednom do potpredsjednica EP-a Silvanom Koch-Mehrin iz njemačkog FDP-a, Kosor je izjavio novinarima da Hrvatska ima potpunu potporu europskih liberala.

"Dobili smo apsolutnu potporu naših kolega europskih liberala. Do sada smo se sastali s Verhofstadtom, koji je obećao ove godine doći u Hrvatsku, te s potpredsjednicom EP-a Silvanom Koch-Mehrin, koja predstavlja njemačke liberale. Oni tradicionalno podupiru Hrvatsku još iz vremena Hansa-Dietricha Genschera", rekao je Kosor. Dodao je kako je dogovoreno da izaslanstvo HSLS-a bude gost FDP-a na njihovu kongresu u travnju u Koelnu, a njihovo izaslanstvo doći će na konferenciju HSLS-a o lokalnoj upravi i samoupravi u svibnju.

Kosor je rekao da je s Verhofstadtom razgovarao o tome kako pomoći Hrvatskoj da otvori tri preostala poglavlja u pristupnim pregovorima i da zatvori sva poglavlja do kraja godine. "Liberali će maksimalno pomoći da se sva poglavlja otvore i zatvore u ovoj godini", rekao je Kosor, dodavši da je sugovornike izvijestio o tome što hrvatska vlada radi u području pravosuđa i tržišnog najtecanja. "Ne vidim što bi moglo spriječiti otvaranje tih poglavlja", rekao je.

Potpredsjednica EP-a rekla je da Hrvatska definitivno treba biti dio EU-a. "Nadamo se da ta poglavlja mogu vrlo brzo zatvoriti jer, što se prije dovrši pristupni proces, to bolje za sve u Europi. Važno je da se ispune kriteriji i vrlo je važno da EU postaje sve kompletniji jer Hrvatska definitivno treba biti dio EU-a", rekla je Silvana Koch-Mehrin.

Što se tiče trećega neotvorenog poglavlja Vanjska, sigurnosna i obrambena politika, za otvorenje kojega nedostaje slovenski pristanak, Kosor je rekao kako vjeruje da se i tu može puno učiniti u razgovorima sa slovenskim liberalima.

Tijekom boravka u Bruxellesu izaslanstvo HSLS-a razgovarat će i s dvojicom liberalnih zastupnika iz Slovenije Jelkom Kacinom i Ivom Vajglom.

Kosor je izrazio uvjerenje da će među 12 ili 13 parlamentarnih promatrača, koje će Hrvatski sabor uputiti u Europski parlament nakon potpisivanja pristupnog ugovora, biti barem jedan iz HSLS-a. (hina/metro-portal)

02.03.2010. 18:08:48
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh