« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
MILINOVIĆ NAJAVIO

Moguće zatvaranje nekih rodilišta u Hrvatskoj

Ministar zdravstva za današnjeg je boravka u Splitu, najavio uskoro inspekcijske nadzore u rodilištima i zatvaranje onih rodilišta koja ne ispunjavaju radne uvjete

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Mario Pusić/Cropix)
Više o

rodilište

,

Zdravko Milinović

,

inspekcija

"Ovih ćemo dana poslati nekoliko inspekcijskih nadzora u pojedina rodilišta. Ako inspekcijski nadzor kaže da ne postoje uvjeti za održavanje nekog rodilišta, kao što je to nedavno bio slučaj u Đakovu, mi ćemo zatvoriti to rodilište", izjavio je novinarima ministar Milinović. Pritom je istaknuo kako kao ministar zdravstva i ginekolog "ne želi snositi odgovornost za 'ekscese' i onemogućavanje žurnog porođaja" u rodilištima koja nemaju odgovarajuće uvjete i kojima nedostaju anesteziolozi ili operacijske dvorane.

Odgovarajući na novinarske upite, ministar Milinović je istaknuo kako je u Hrvatskoj planirana reorganizacija hitne medicinske pomoći, za što će Svjetska banka dati oko 70 milijuna kuna zajma, te će se u sklopu te reorganizacije pomoći i hitnoj medicijskoj službi u Splitu.

Također je najavio da će se u iduća dva mjeseca razraditi kriteriji po kojima će liječnici moći dopunski raditi u privatnoj praksi u sklopu razdvajanja javnoga, to jest državnoga i privatnog sektora zdravstva. Pritom je istaknuo kako nema opasnosti od "odljeva mozgova" iz javnoga zdravstvenog sektora u privatni.

"Nemam ništa protiv razvoja privatnoga zdravstvenog sektora, ali kao ministar neću dopustiti da se privatni sektor razvija preko leđa državnog sektora. Sačuvat ću državni sektor", istaknuo je ministar Milinović, dodajući kako se u liječnikovu specijalizaciju ulaže između 100.000 i 150.000 eura. "Moramo iskorititi njihovo znanje u javnome i državnom sektoru", dodao je.

Odgovarajući na upite, ministar zdravstva opovrgnuo je da je splitskome KBC-u 'mjesečni limit' smanjen za tri milijuna kuna, te je istaknuo da je on i sada, kao i prije, 60 milijuna kuna. Pritom nije isključio mogućnost povećenja 'mjesečnog limita' splitskome KBC-u jer je nedavno u sklopu njega otvoreno novo rodilište.

"Novo rodilište neće biti opterećujući čimbenik poslovanja ove bolnice i o tomu sam danas razgovarao s ravnateljem splitskoga KBC-a Dujomirom Marasovićem", rekao je ministar Milinović. (hina/metro-portal)

02.03.2010. 17:49:38
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh