« Ekosfera
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca
POSLJEDICE SU STIGLE

Europske ptice već reagiraju na klimatske promjene

Broj vrsta kojima promjene štete tri puta je veći od vrsta kojima ne šteti.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

klimatske promjene

,

europske ptice

,

Public Library of Science

,

PLoS

,

ptice stanarice

Utjecaj klimatskih promjena već se može vidjeti na pticama koje žive u Europi, gdje među istraživanim vrstama ima gotovo triput više onih kojima te promjene štete, od onih kojima one koriste, prema istraživanju koje je u srijedu objavio Public Library of Science (PLoS).

"Premda su temperature u novije vrijeme malo porasle, iznenađuje u kojoj je mjeri njihov utjecaj već vidljiv među populacijom ptica stanarica, i to diljem Europe", ističe se u priopćenju jednog od autora studije, Frederica Jigueta iz francuskog Nacionalnog prirodoslovnog muzeja (MNHn).

"Rezultati pokazuju da je broj vrsta kojima te promjene štete gotovo triput veći od broja onih kojima promjene pogoduju", dodao je.

Tako, među 122 proučene vrste, za 30 je utvrđeno da su im se staništa proširila, a za 92 da su se smanjila. U Europi živi ukupno 526 ptičjih vrsta.

Stručnjaci upozoravaju da bi utjecaj klimatskih promjena "mogao biti i puno gori" ako se klimatsko zagrijavanje nastavi.

Među 122 istražene vrste koje će se najviše proširiti jesu grmuša, crnogrla strnadica, vuga, češljugar i gugutka, ističu znanstvenici.

Naprotiv, vodena šljuka, sjeverna zeba, sjeverna sjenica i šareni djetlić najviše će trpjeti od klimatskih promjena, dodaju. (hina/metro-portal)

05.03.2009. 15:31:51
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh