« Ekosfera
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca
PREVIŠE CO2

Morski organizmi gube ljušture

Veća kiselost oceana djeluje na smanjenje kalcifikacije.

Foraminifera iz vrste Planorbulina mediterranensis
Foraminifera iz vrste Planorbulina mediterranensis (Corbis)
Više o

CO2

,

morski organizmi

,

kiselost oceana

,

kalcifikacija

,

Južni ocean

,

krednjaci

,

foraminifere

Porast kiselosti oceana kao posljedica povećanja količine ispuštenog ugljikova dioksida "nedvojbeno" djeluje na smanjenje kalcifikacije morskih organizama, zaključak je studije objavljene u časopisu Nature Geoscience.

Znanstvenici su otkrili da je masa ljuštura sićušnih morskih životinja krednjaka (foraminifera) u Južnom oceanu u prosjeku za 30 do 35 puta manja od mase ljuštura tih praživotinja koje su živjele do industrijske ere, a u okamenjenom stanju su pronađene u taložnim stijenama.

Ovo je prvi put da je povezanost porasta kiselosti i stanjenja ljuštura potvrđena u prirodi, jer su se znanstvenici sve dosad oslanjali na laboratorijske pokuse i simulacije, rekao je glavni voditelj istraživanja William Howard sa sveučilišta u Tasmaniji, u Australiji.

Stručnjaci su u uzorcima taložnih stijena otkrili povećanje količine ugljikova dioksida iz atmosfere u zadnjih 50.000 godina. Oceani apsorbiraju CO2, što povećava kiselost voda.

"Južni ocean nam daje sliku o procesu koji će se proširiti na sve oceane na planetu", upozorio je Howard. (hina/metro-portal)

10.03.2009. 03:23:32
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh