« Biznis
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci

Europske banke razmatraju osnivanje kriznog fonda?

Fond vrijedan 25,2 milijarde eura mogao bi pomoći europskim bankama u slučaju nove krize, pojasnio je izvršni direktor UniCredita Alessandro Profumo

alessandro profumo unicredit
alessandro profumo unicredit (Getty Images)
Više o

UniCredit banka

,

europske banke

,

Marijan Trepše

,

holocen

Nekoliko europskih banaka razmatra mogućnost uspostave 20 milijardi eura vrijednog fonda čiji bi cilj bilo pružanje pomoći pripadnicama sektora koje se nađu u nevolji, objavio je čelnik talijanskog UniCredita u prilogu za londonski The Financial Times.

Fond vrijedan 25,2 milijarde eura mogao bi pomoći europskim bankama u slučaju nove krize, pojasnio je izvršni direktor UniCredita Alessandro Profumo. Tako bi banke mogle prevladati krizu i bez pomoći države, naglasio je.

>> Europa bi mogla povući bogate zemlje u recesiju

"Uz dobrovoljne doprinose velikih europskih banaka koje posluju u više zemalja - recimo dvadeset vodećih banaka - europski fond za oporavak mogao bi u nekoliko godina akumulirati značajan kapital za pokrivanje rizika", ustvrdio je čelnik UniCredita.

"Mogućnost vlasti da se posluže fondom za potrebe stabilizacije jedne ili nekoliko velikih posrnulih banaka mogla bi umiriti tržište i uvjeriti ga da se kriza može ograničiti u ranoj fazi". "Fond ne bi zahtijevao nikakav doprinos zemalja članica ni europskih vlasti". Profumo je već izložio plan ostalim vodećim bankama eurozone, uključujući Deutsche Bank i Santander, a sljedećih će ga tjedana predstaviti i ostalima, navodi The Financial Times. (hina/metro-portal)

12.07.2010. 11:22:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    12.07.2010. 13:40
    morat će onda pužurit jer kapitalistički vlak ide nizbrdo i brzo se približava provaliji... premda 25 milijardi erua zvuči smiješno kada se usporedi sa 1400 milijardi duga (samo) Italije :-P
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh