« Biznis
objavljeno prije 7 godina i 6 mjeseci
HMM ...

WTO postigao povijesni sporazum?

Svjetska trgovinska organizacije sa zakašnjenjem je postigla svoj cilj – sporazum o liberalizaciji globalne trgovine, a od sporazuma će profitirati i bogati i siromašni

Je li ovo dobro ili nije, pokazat će vrijeme
Je li ovo dobro ili nije, pokazat će vrijeme (Arhiva)
Više o

WTO

,

slobodna trgovina

,

sporazum

,

Paket s Balija

Nakon dugogodišnjih pregovora je postignut povijesni sporazum o smanjenju trgovinskih barijera u svijetu. Do tzv. „Paketa s Balija" o trgovinskim olakšicama kao i pomoći zemljama u razvoju došlo je konsenzusom skoro svih 160 zemalja članica Svjetske trgovinske organizacije (WTO). „Postignuti sporazum je važan korak. Prvi put u svojoj povijesti WTO može održati svoje obećanje", izjavio je generalni sekretar WTO-a Roberto Azevêdo.

„Paket s Balija" između ostalog predviđa sveobuhvatne trgovinske i carinske olakšice čiji se utjecaj na svjetsku trgovinu, kako navode stručnjaci, procjenjuje na oko bilijun dolara (oko 730 milijardi eura). Osim toga, takav korak bi mogao doprinijeti otvaranju oko 20 milijuna novih radnih mjesta diljem svijeta

Od uklanjanja trgovinskih barijera neće samo profitirati industrijski razvijene zemlje. Korist će imati i siromašne zemlje u razvoju za koje je predviđena odgovarajuća podrška.

Hvatanje zadnjeg vlaka

Protiv „Paketa s Balija" su i dalje Kuba, Bolivija, Venezuela i Nikaragva. Prema riječima glasnogovornika WTO-a Keitha Rockwella, ove četiri latinskoameričke zemlje su nezadovoljne jer su iz sporazuma izbrisani dijelovi teksta o američkom embargu Kubi.Konferencija na Baliju se smatra možda zadnjom prilikom za oživljavanje liberalizacije svjetske trgovine koja stagnira u posljednjih 12 godina. Proces liberalizacije su dugo vremena kočile razlike između industrijskih i siromašnih zemalja.

Indija je također dugo razmišljala hoće li potpisati sporazum New Delhi je tražio posebnu dozvolu za svoj subvencionirani program ishrane stanovništva. Indija je u kolovozu usvojila program pomoću kojeg 820 milijuna ljudi dobija mogućnost da po niskoj cijeni dođe do riže i žitarica. Od ovog mamutskog projekta ne profitiraju samo siromašni, nego i poljoprivrednici i trgovci. Pregovori koji su trebali biti okončani u petak (6.12.), produženi su sve do postizanja sporazuma. Indijski ministar trgovine Anand Sharma je na kraju ipak podržao kompromisni prijedlog.

Piše: Mehmed Smajić/DW
07.12.2013. 12:44:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh