« Svijet
objavljeno prije 8 godina i 5 mjeseci
HMM :)

Europska komisija želi Europsku graničnu i obalnu stražu

Europska komisije predstavila je u utorak u Strasbourgu prijedlog za uspostavu Europske granične i obalne straže, koja bi mogla biti raspoređena i bez pristanka zemlje na čije granice dolazi

Bolje straža nego žica ...
Bolje straža nego žica ... (Shutterstock)
Više o

Europska komisija

,

FRONTEX

,

Europska granična i obalna straža

Predložene mjere uključuju uspostavu Europske granične i obalne straže, reviziju schengenskog sporazuma kako bi se uvele obvezne kontrole svih koji ulaze i izlaze iz schengenskog prostora te uredbu o europskom putnom dokumentu za povratak nelegalnih migranata.

Europska granična i obalna straža uključivala bi neovisne resurse Frontexa (Europske agencije za upravljanje i operativnu suradnju na vanjskim granicama EU-a, koja će biti preimenovana u Europsku graničnu i obalnu agenciju ili skraćeno Agenciju), i nadležne vlasti zemalja članica koje su odgovorne za nadzor granica.

Nova Agencija moći će pokrenuti operaciju zaštite granice bez pristanka zemlje čija je granica u pitanju u slučajevima kada to zahtijevaju interesi Europske unije. Agencija će moći provesti procjenu slabosti kapaciteta zemlje članice za suočavanje sa sadašnjim ili budućim izazovima na vanjskim granicama.

Nakon što se procjena dovrši, Agencija će kao prvi korak preporučiti dotičnoj zemlji članici da poduzme potrebne korektivne mjere kako bi se uklonile identificirane slabosti. Zemlja članica trebala bi provesti te korektivne mjere unutar ograničenog vremenskog razdoblja.

Ako to propusti učiniti, Komisija može usvojiti provedbenu odluku kojom ovlašćuje Agenciju da provede odgovarajuće operativne mjere. Komisija može donijeti takvu odluku u slučajevima kada nadzor nad vanjskom granicom smatra neučinkovitim u mjeri u kojoj bi to predstavljalo rizik za funkcioniranje schengenskog prostora.

Komisija predlaže da se za Agenciju izdvoji 238 milijuna eura za ovu godinu, dok je ranije za Frontex za 2015. bilo planirano 143 milijuna eura. Proračunska sredstava za Agenciju povećala bi se na 281 milijun eura u sljedećoj godini i nastavljala bi se postupno povećavati dok ne dosegnu iznos od 322 milijuna eura 2020. godine.

Agencija bi do 2020. godine trebala imati tisuću stalnih članova, više nego dvostruko od 402 člana koliko će imati početkom sljedeće godine.

16.12.2015. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh