« Biznis
objavljeno prije 9 godina i 3 mjeseca
MONITORING

Europska komisija uvodi stroži nadzor Hrvatske

Europska komisija planira uvesti još stroži ekonomski nadzor nad Hrvatskom, putem tzv. procedure smanjenja prekomjernih makroekonomskih neuravnoteženosti

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

Europska komisija

,

monitoring

Europska komisija je u srijedu po drugi put zaključila da u Hrvatskoj postoje prekmjerne makroekonomske neravnoteže, koje zahtijevaju odlučnu političku akciju i specifični monitoring.

"Hrvatska ima prekomjerne ekonomske neravnoteže, koje traže odlučnu političku akciju i specifični monitoring. Komisija će u svibnju, na temelju Nacionalnog reformskog programa i drugih obveza u pogledu strukturnih reformi najavljenih do tada, donijeti odluku o aktiviranju Postupka prekomjernih neravnoteža (EIP)", objavila je Komisija u srijedu.

"U kontekstu prigušenog rasta, odgođenog restrukturiranja tvrtki i tmurne situacije sa zaposlenošću, znatno su povećani rizici povezani sa slabom konkuretnošću, velikim inozemnim dugom zajedno s rastućim javnim dugom te sa slabim upravljanjem javnim sektorom", navodi Komisija u objašnjenju hrvatske situacije.

Komisija je prošli tjedan najavila da će u petak 27. veljače predstaviti zimski ekonomski paket, koji uključuje 28 izvješća s analizom ekonomskih politika u svim zemljama članicama EU-a te u eurozoni u cjelini, ali je to sada pomaknula dva dana ranije.

Hrvatska je jedna od 16 zemalja članica za koje je Komisija u studenome prošle godine zaključila da je potrebna dubinska analiza makroekonomske situacije. Ta analiza je pokazala da Hrvatska i dalje ima prekomjerne makroekonomske neravnoteže koje traže odlučnu političku akciju i specifični monitoring.

26.02.2015. 12:53:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh