« Svijet
objavljeno prije 8 godina i 9 mjeseci
ZANIMLJIVO

Europska komisija pere ruke od arbitraže

Sporazum između Slovenije i Hrvatske je izvan nadležnosti Europske unije i Europska komisija nije strana u arbitražnom procesu, rekla je u ponedjeljak glasnogovornica EK o skandalu s arbitražnim postupkom

EK se drži po strani
EK se drži po strani (Arhiva)
Više o

Europska komisija

,

arbitraža

Na konferenciji za novinare u Bruxellesu Mina Andreeva podsjetila je da je EK pomogla u procesu uspostave arbitražnog postupka isključivo kao savjetnik.

'Sporazum između Slovenije i Hrvatske je izvan nadležnosti Europske unije i stoga Europska komisija nije strana u arbitražnom procesu niti je izravno ili neizravno uključena u te postupke', rekla je Andreeva. Potvrdila je da je EK upoznata s aferom no da nema u tome 'formalnu ulogu'.

EK potpuno podržava rad Arbitražnog suda i uvjerena je da će propisi 'koje su dvije strane prihvatile za njegovo djelovanje biti poštovano', rekla je glasnogovornica.

Dodala je da će EK sada čekati odluku Arbitražnog suda prije donošenja zaključaka.

Hrvatska je u ponedjeljak odlučila izaći iz postupka arbitraže oko granice sa Slovenijom nakon skandala prošli tjedan koji je razotkrio da su se slovenski arbitar Jernej Sekolec i službenica ministarstva vanjskih poslova Simona Drenik dogovarali o iznošenju argumenata i lobiranju kod drugih sudaca u postupku o granici između Slovenije i Hrvatske.

U reakciji na hrvatsku odluku o povlačenju iz arbitražnog sporazuma, slovenski premijer Miro Cerar je odmah objavio da Hrvatska to ne može jednostrano otkazati te je poslije podne pismom pozvao premijera Milanovića na tolerantno rješavanje zapleta i nastavak arbitraže.

28.07.2015. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh