« Svijet
objavljeno prije 5 godina i 9 mjeseci
OPREZ

Europol upozorava na moguće napade autobombama

Terorističke mreže poput Islamske države mijenjaju način djelovanja kako bi dosegle ciljeve u Europi te bi mogle pribjeći autobombama, upozorio je Europol u petak

Hoće li i kod nas početi eksplodirati autobombe?
Hoće li i kod nas početi eksplodirati autobombe? (Arhiva)
Više o

EU

,

terorizam

,

autobomba

,

ISIL

Korištenje naprava kućne izrade, vojnog eksploziva ili onog kupljenog u trgovini, u autobombama, kao što se radilo u Siriji ili Iraku, ISIL još nije koristio u Europi', stoji u izvješću objavljenom u Den Haagu

No, 's obzirom da načine djelovanja koji se koriste na Bliskom istokuteroristi kopiraju u Europi, sasvim je moguće da ih Islamska država upotrijebi u nekom trenutku', po istom izvoru.

Dosad nijedna autobomba nije korištena na europskom kontinentu, ali Europol podsjeća da ju je skupina odgovorna za napade u Parizu i Bruxellesu razmatrala prije nego je promijenila planove zbog policijske intervencije.

U rujnu u Parizu automobil s plinskim bocama otkriven je blizu crkve Notre-Dame. Tri žene od 19, 23 i 39 godina koje su pokušale napad, dirigiran iz Sirije od IS-a, uhićene su u pariškom predgrađu.

Godine 2015. europske snage sigurnosti uhitile su 667 osoba osumnjičenih za džihadističko djelovanje, po istom izvješću.

03.12.2016. 10:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh