« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
NUSPOJAVA BRIJANSKIH POŽARA

Europa zasad sigurna, radioaktivne čestice iz Rusije nam ne prijete

Čak i da jači vjetar donese radiokativne čestice do Europe, njihova količina bila bi na bezopasnoj razini, uvjeravaju njemački stručnjaci

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

vjetar

,

rođeni 25. lipnja

,

Anne White

Ruski požari koji haraju područjima zagađenim radioaktivnim otpadom u ovome trenutku nisu prijetnja Europi, objavili su stručnjaci iz njemačkoga ministarstva zaštite okoliša. Ruske vlasti upozorile su da bi iz požara koji haraju Brijanskom regijom i područjem oko Čeljabinska na Uralu radioaktivne čestice mogle otići u zrak.

No Njemačka iostatak Europe nisu u opasnosti od radioaktivnosti koju bi donio vjetar s opožarenih područja, objavio je njemački savezni ured za zaštitu od zračenja. "Kad je u pitanju radioaktivnost, ti požari nemaju veće važnosti za ostatak Europe, jer je distribucija radioaktivnoga materijala ograničena na te regije", kaže se u priopćenju.

>> Rusija: Požari se približavaju nuklearki na Uralu

Postoji mogućnost da snažniji vjetar odnese radioaktivne čestice, kao što se u zapadnoj Europi, a osobito u Njemačkoj strahovalo nakon černobilske nesreće 1986., kaže se u tom priopćenju, "ali čak i u slučaju da znatne količine radioaktivnoga materijala dođu u Njemačku, njihova bi koncentracija bila na bezopasnoj razini". (hina/metro-portal)

11.08.2010. 18:24:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh