Metro-portal.hr

objavljeno 11.08.2010. 18:24:00
NUSPOJAVA BRIJANSKIH POŽARA

Europa zasad sigurna, radioaktivne čestice iz Rusije nam ne prijete

Čak i da jači vjetar donese radiokativne čestice do Europe, njihova količina bila bi na bezopasnoj razini, uvjeravaju njemački stručnjaci

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Ruski požari koji haraju područjima zagađenim radioaktivnim otpadom u ovome trenutku nisu prijetnja Europi, objavili su stručnjaci iz njemačkoga ministarstva zaštite okoliša. Ruske vlasti upozorile su da bi iz požara koji haraju Brijanskom regijom i područjem oko Čeljabinska na Uralu radioaktivne čestice mogle otići u zrak.

No Njemačka iostatak Europe nisu u opasnosti od radioaktivnosti koju bi donio vjetar s opožarenih područja, objavio je njemački savezni ured za zaštitu od zračenja. "Kad je u pitanju radioaktivnost, ti požari nemaju veće važnosti za ostatak Europe, jer je distribucija radioaktivnoga materijala ograničena na te regije", kaže se u priopćenju.

>> Rusija: Požari se približavaju nuklearki na Uralu

Postoji mogućnost da snažniji vjetar odnese radioaktivne čestice, kao što se u zapadnoj Europi, a osobito u Njemačkoj strahovalo nakon černobilske nesreće 1986., kaže se u tom priopćenju, "ali čak i u slučaju da znatne količine radioaktivnoga materijala dođu u Njemačku, njihova bi koncentracija bila na bezopasnoj razini". (hina/metro-portal)

11.08.2010. 18:24:00
http://metro-portal.hr/europa-zasad-sigurna-radioaktivne-cestice-iz-rusije-nam-ne-prijete/45987/