« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 8 mjeseci

Lufthansa preuzima Austrian Airlines

Austrijski zrakoplovni gubitaš postaje član obitelji Lufthansa

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

Lufthansa

,

zrakoplovni prijevoznici

,

Austrian Airlines

Zrakoplovni prijevoznik Austrian Airlines (AUA) bit će prodan njemačkoj Lufthansi, objavila je austrijska državna holding kompanija OeIAG, vlasnik 41,6-postotnog udjela u tom prijevozniku gubitašu.

"OeIAG će odsad voditi zaključne pregovore samo s Lufthansom", navodi se u priopćenju izdanom nakon sastanka odbora za privatizaciju posrnulog austrijskog zrakoplovnog prijevoznika. Ostali kandidati za kupnju AUA-e, ruski S7 i Air-France-KLM, više ne sudjeluju na natječaju, dodano je.

U OeIAG-u napominju da S7 nije dostavio dokumente u skladu s europskim propisima o tržišnom natjecanju, dok Air-France-KLM nije dao ponudu u naznačenom vremenskom roku. S7 i Air France-KLM obaviješteni su o odluci holding kompanije, stoji u priopćenju.

Direktor OeIAG-a Peter Michaelis kazao je da će prodajna cijena i detalji ugovora s Lufthansom bit finalizirani idućih tjedana, no dodao je da očekuje dogovor u roku od mjesec dana, što će omogućiti direktorima holding kompanije da razmotre ugovor na sastanku zakazanom 5. prosinca.

Pitanja koja će se naći na dnevnom redu uključuju zahtjev Lufthanse da austrijska vlada preuzme 500 milijuna eura duga Austrian Airlinesa, čija ukupna vrijednost premašuje milijardu eura.

Lufthansa nudi tek nominalnu cijenu za 41,6 posto udjela OeIAG-a, odnosno samo jedan euro po dionici ili ukupno 360.000 eura, navode mediji.

U četvrtak navečer, Lufthansa je odbila komentirati tu odluku. Dionice Austrian Airlinesa izgubile su u četvrtak na vrijednosti 0,38 posto na austrijskoj burzi, kliznuvši na 2,63 eura. (hina/metro-portal)

14.11.2008. 14:37:55
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh