« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 2 mjeseca
UPOZORENJE EU-A

Europa traži od Srbije da ne organizira izbore na Kosovu

Održavanje lokalnih izbora na sjeveru Kosova ne samo da bi bilo u suprotnosti s međunarodnim pravom i rezolucijom 1244 Vijeća sigurnosti UN-a, nego bi moglo izazvati novi val nasilja

Više o

Europska unija

,

Srbija

,

Kosovo

,

nasilje

,

lokalni izbori

Zastupnici Europskog parlamenta prihvatili su u četvrtak na plenarnoj sjednici u Bruxellesu rezoluciju o napretku Srbije u kojoj se traži da se što prije odredi datum za početak pristupnih pregovora sa Srbijom, a Beogradu je upućen poziv da ne organizira lokalne izbore na sjeveru Kosova i da provodi ono što je dosad dogovoreno u dijalogu s Prištinom, javlja Hina.

Europski parlamentarci u pravno neobvezujućem tekstu ističu da pregovori sa Srbijom "trebaju početi što prije, kako bi se pokazala privrženost Europske unije europskoj perspektivi te zemlje".

Na prijedlog parlamentarnog izvjestitelja za Srbiju, slovenskog liberala Jelka Kacina, prihvaćen je amandman u kojem se kaže da bi raspisivanje lokalnih izbora na Kosovu "bilo u suprotnosti s međunarodnim pravom i rezolucijom 1244 Vijeća sigurnosti UN-a".

Europski parlament je izrazio zabrinutost zbog nasilja na Kosovu krajem prošle godine i traži od Beograda da primijeni sve dogovore postignute u dijalogu s Kosovom, između ostaloga, da se uklone preostale barikade i osigura slobodan pristup prijelazima između Srbije i Kosova.

U rezoluciji se također ističe važnost dobrih odnosa sa svim susjedima.

Zastupnici su također velikom većinom glasova prihvatili rezoluciju o napretku Kosova u kojoj su istaknuli da je budućnost i te zemlje, koju još ne priznaje pet zemalja, u Europskoj uniji.

U tekstu rezolucije pozvano je pet zemalja članica EU-a - Španjolska, Slovačka, Rumunjska, Grčka i Cipar - da priznaju neovisnost Kosova.

Također se traži da se Kosovu omogući sudjelovanje na Olimpijskim igrama.

29.03.2012. 15:48:10
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh