« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
GADAFI

Europa se mora preobratiti na islam

Libijski vođa je u sklopu službenog posjeta Rimu izazvao je polemike tvrdnjom da islam treba postati "religija cijele Europe"

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Italija

,

Moamer Gadafi

,

Islam

,

Europa

Gadafi, koji je u Rim stigao u povodu dvogodišnjice sporazuma o prijateljstvu kojim su dvije zemlje 30. kolovoza 2008., izgladile prijepor iz kolonijalnog razdoblja, održao je u nedjelju ženskom slušateljstvu predavanje o islamu čime je izazvao polemike.

"Europa se mora preobratiti na islam", prenio je naglasak iz Gadafijeva govora dnevnik La Repubblica, a La Stampa naslov "Islam treba postati vjeroispovijest cijele Europe".

Gadafi je o vjeri govorio djevojkama koje je odabrala agencija za hostese, a svaka je dobila po 80 eura uz uvjet da budu "mlade, lijepe i mutave", optužila je predsjednica talijanskog feminističkog centra Maria Pia Campanile.

Agencija je djevojkama rekla neka se čedno odjenu i upozorila da će im naknada izostati budu li razgovarale s novinarima, rekla je anonimno La Repubblici 25-godišnja sudionica i ustvrdila kako Gadafi nije znao da će djevojke bile plaćene" jer inače ne bi prihvatio susret".

Dok je dio vlade pokušao ublažiti polemiku oko vjere, mediji i dio političara upozorili su na neprihvatljivost takvih poruka. "Da sam ja otišao u Tripoli kako bih Libijce preobratio na kršćanstvo, kladim se da se ne bih vratio u jednome komadu", rekao je Rocco Buttiglione, predsjednik oporbene kršćansko-demokratske stranke, prenosi agencija dpa.

Gadafi želi "uvjeriti kako Zapad nema dostojanstva te da Europa vjeruje samo u novac", upozorio je Buttiglione. (hina/metro-portal)

30.08.2010. 18:25:25
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh